Home Hírek Magyar közösség Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956 kiállítás Nagybányán

Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956 kiállítás Nagybányán


Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956 között” című megrázó kiállításnak adott otthont február 23-én a Nagybányai Teleki Magyar Ház és február 24-én a Németh László Elméleti Líceum.  A kiállítás a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából  a Budapesti Magyarság Háza programsorozatot szervezett Magyarországon és a Kárpát-medencében, 2016 szeptemberétől  25 magyar helyszínre juttatta el a Veritas Kutatóintézet kiállítását, tájékoztatott Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója.

A kommunista munkatáborokban átélt borzalmakról nagyon sokáig nem volt szabad beszélni, csupán a 90-es évek végén oldódott fel a feszültség és merni kezdtek beszélni, ezért nagyon nagy feladata van a történetkutatásnak és az ismeretterjesztésnek mondta továbbá Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója.

A kiállítást, és a vendégeket  Dávid Lajos, a Nagybányai Teleki Magyar Ház főnöke köszöntötte. Beszédében örömét fejezte ki, hogy  a Bethlen Gábor Alap és a Magyarság Háza vendégei lehettünk Nagybányán.

A módszeres, és hidegvérű eljárás során sok millió ártatlan ember vesztette el életét.

Azok akik túlélték a munkatáborokat maradandó nyomot hagytak.

Viktor Kravcsenko, Én a szabadságot választottam című kötetével az elsők között adta hírül a világnak a Szovjet rendszer borzalmait.

Balázs Zoltán, máramarosszigeti származású színművész, rendező Viktor Kravcsenko regényéből készített egyszemélyes kiáltvány harmonikusan kiegészítette a kiállítás anyagát.

A kiállítást Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója nyitotta, reményét fejezte ki, hogy a kiállítással hozzájárulnak ahhoz, hogy a következő nemzedék is megismerje a Szovjetunió táboraiban elhurcolt több százezer magyar sorsát, a kommunista diktatúra sötét múltját.

A kiállítást bemutatta Dr. Ligeti Dávid történész, a Veritas Történetkutató Intézet tudományos munkatársa. Felvázolta a kiállított 28 tabló tartalmát személyes megjegyzéseket fűzött hozzájuk és kihangsúlyozva, hogy múlt nélkül, nincsen jövő.

Balázs Zoltán színművész, rendező egyszemélyes kiáltványa Viktor Kravcsenko „Én a szabadságot választottam” több mint 866 oldalas életművéből nemcsak egy felejthetetlen élmény volt a közönség számára, hanem a történelem egy olyan szakaszával szembesültek amelyet saját maguk, vagy elődeik átéltek.

Balázs Zoltán színművész 38 évesen tanulta meg az író által  38 évesen megírt szöveget, saját bevallása szerint saját maga is 12 évesen szüleivel együtt elhagyja Máramarosszigetet.

A könyv soha nem jelent meg Ukrajnában, ott Viktor Kravcsenko még mindig a tiltó listán szerepel.

A Szovjetunióban hurcolt magyar foglyok, a gulág témájával már 30 éve foglalkoznak, de a valódi áttörés 1990 után következett be.

Február 24-én, a kiállítás átköltözött a Németh László Elméleti Líceumba, ahol Dr. Ligeti Dávid történész, a Veritas Történelemkutató Intézet tudományos munkatársa egy rendhagyó történelemórát tartott.

A kiállítást a közeljövőben Máramarosszigeten is be fogják mutatni.

(7)