Home Máramarosi visszhang A hét riportja A Teleki Házban szervezett Néptánc- és kéműves táborban 45 gyermek vett részt

A Teleki Házban szervezett Néptánc- és kéműves táborban 45 gyermek vett részt


 

Néptánc- és kézműves tábort szervezett a Nagybányai Teleki Magyar Ház július 10 és július 16 között amely idén is egy nagyon szép előadással zárult valamint a terülj-terülj asztalkám szeretetvendégséghez a gyermekek is hozzájárultak a hozzávaló kenyeret ők gyúrták. Nagyon szép saját készítésű hasznos és emléktárgyakat vihettek magukkal.

A Teleki Magyar Ház már harmadik éve szervezi meg Kása Zsolt és Kása Melinda néptáncoktatók irányításával a néptánctábort, idén a széles korosztály,  a néptánc iránt nagy számban érdeklődő, a különböző néptánctudással rendelkező jelentkezőkhöz viszonyítva két tábort szerveznek. Az első néptánctábor a kisebb korosztálynak szólt és a Talpalat Néptánccsoport utánpótlását célozták meg,

A táborban 45 gyermek vett részt akiket két csoportban oktattak. Az egyik csoport a kisebbekből, valamint a kevesebb néptánctudással rendelkező gyermekek alkották. A másik csoportban már olyan gyermekekkel foglalkoztak akik a Talapalat Néptánccsoport tagjai és már voltak fellépéseken, de még itt-ott javítaniuk kellett a néptánctudásukon.

A táborban részt vett két amerikai kislány, egy bukaresti kisfiú, de Koltóról is eljött egy táncos.

Többen is voltak akik úgy jöttek a táborba, hogy ők csak kézműveskednek, de végül  kipróbálták, és megszerették a néptáncot.

A kisebbek felcsiki táncokat tanultak, a nagyobbaknak szatmári táncokat oktattak.

A tábor alkalmat adott arra, hogy a hétfői táncházban járó gyermekek intenzívebben gyakoroljanak.

A néptáncoktatást kézműveskedéssel váltották. A táborban két féle képpen is agyagoztak, házikókat készítettek és korongoztak. A házikókat szatmárnémeti oktatókkal készítették Sályi Róbert és Pannával. A korongozást Jurje Laci bácsival gyakorolták az egész hét folyamán. Tulipánokat is nemezeltek, Molnár Judit irányításával szőttek, Lévay Jocóval és Mártával bőrfonásokat készítettek. Zulestyán Annamáriával, amelyhez Sas Boglárka is besegített  csajka zsákokat remekeltek , nagyon szép kalocsai hímzéssel. Az utolsó napon Saitos Tímeával kenyeret dagasztottak cipócskákat sütöttek, amelyek a záróelőadás után felállított terülj-terülj asztalkám alapját képezték.

A gyermeknek nagyon tetszett a tábor, rendkívül jó érezték magukat.

A szülők is nagyon elégedettek, öröm volt számukra látni a gyermekek lelkesedését amellyel minden reggel a táborba indultak.

Meghívásos alapon azok a gyermekek akikre felfigyeltek, hogy nagyon, nagyon szeretik a néptáncot, és szeretnének a nagyobbak közé tartozni, és mindent megtesznek ezért, részt fognak venni a Talapalat Néptánccsoport táborában is.

A néptánctábor záróelőadása:

 

(82)