Home Hírek Magyar közösség Szabó Sándort még nagyon sok minden visszahívja Nagybányára és környékére

Szabó Sándort még nagyon sok minden visszahívja Nagybányára és környékére


Szabó Sándor a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként érkezett tavaly szeptember elején Nagybányára, fogadó  szervezetéhez a Nagybányai Teleki Magyar Házhoz. 

Az első program amelyben bekapcsolódott a Kapu- és kemence avató ünnepség volt.

Markó Hajnal javaslatára elkezdték a cserkészeten belül a történelem oktatást. Az órákon főleg a magyar történelem került bemutatásra a teljes részleteiben. A szülők visszajelzései alapján megfertőzte a gyermekeket a történelemmel, azóta olykor a mesék helyett a történelem titkait böngészik.

Közös munkával elindították a Rákóczi Programot Máramaros megyén kívül a Szatmár megyei Avasok területére is eljuttatták.

Történelem szakos tanár lévén alkalma volt az október 23-i eseményeket, a Március 15 megemlékezéseket más szemszögből megközelíteni a közönség előtt.

Nagyon sok kedves, értékes emberrel ismerkedett meg Nagybányán és környékén, barátságukat magával viszi mindaz a sok tapasztalat mellett ami egy magyar ház működtetését illeti, bevallása szerint ezt csak nagyon hosszú munkafolyamat által tudta volna, saját maga megtapasztalni.

Vidékre való utazásai közben jó és rossz példákkal is találkozott, meglátása szerint ahhoz, hogy a mag megmaradjon sőt erősödjön nagyon fontos vigyázni azokra a területekre ahol kevesebben vannak, ezekre úgy kell tekinteni mint a bástyákra.

Sok Ballasi-füzetet vitt ki a környékre, amelyek a fakultatív magyar nyelv tanulásához nagy segítséget jelentenek.

A Rákóczi Szövetségnek köszönhetően 90 máramarosi magyar gyermeket vittek el egy  magyarságismereti táborban, ahonnan rengeteg élménnyel és tudással meggazdagodva jöttek haza.

Nagybányára és Felsőbányára 2007-ben látogatott el előszőr, ahol kárpátaljai kézművesekkel, képzőművészekkel, táncosokkal és versmondókkal egy élménydús hetet tölthetett.

A Petőfi Program keretén belül a második kiküldetése volt, előző évben egy vajdasági magyar közösségnek segített. Az ott szerzett tapasztalatokat Nagybányán is értékesítette.

Minden magyar közösség között az átélt traumák a különbségek. Nagyon fontos, hogy a helyiek érezzék azt, hogy törődve van velük.

Szabó Sándor Ukrajnában született, Haranglábon, alig egy kilóméterrel a magyar határtól. 2010-ben egyetemi diplomát szerzett az Ungvári Nemzeti Egyetem Történelem Karának Magyar Történelem és Európai Integrációs szakán és 2011-ben felvételt nyert a Pázmány Páter Katolikus Egyetem Történelemtudományi Doktori Iskolájának PhD képzésére. Az elmúlt években nagyon sokat utazgatott külhoni magyar településekre.

A máramarosi magyaroknak azt üzeni, hogy maradjanak továbbra is azok a magyarok ahogy ő megismerte őket, ápolják a magyar nyelvet, a magyar hagyományokat és adják át az unokáknak.

Szabó Sándor Nagybányáról úgy megy el, hogy ő még ide visszatér, számára nagyon sok minden van Nagybányán és környékén ami még visszahívja.

 

 

 

(41)