Home Riportok MAGYAR KÖZÖSSÉGRŐL Mons Medius, Felsőbánya illusztrált története (VIDEÓ)

Mons Medius, Felsőbánya illusztrált története (VIDEÓ)


Új helytörténeti szempontból jelentős kiadvánnyal gazdagodott Felsőbánya az Electro Sistem védjegye alatt, amely hamarosan bejárja az országot és Európa néhány országait. 2017. október 25-én, szerdán a Megyei Könyvtárban, Răzvan Teodorescu akadémikus jelenlétében, az eddig megjelentett kilenc album kiállításával egybekötve, bemutatták Felsőbánya illusztrált történetét. Az album a város első írásos említésének nevét viseli: Mons Medius.

“Ez a kilenc gyönyörű albumból álló gyűjtemény nagy tekintélynek örvendő hagyomány” – jegyezte meg Teodor Ardelean.

A könyvtárigazgató bevezető beszédében kiemelte az európai kiterjedésű Electro Sistem cégcsoport a kultúra iránti elkötelezettségét.

„A gazdaság és a kultúra közötti együttműködésben rejlő szinergia az európai és a világ kultúrájában kialakult képlet mely szerint a kultúra és a gazdaság nem létezhet összekötő hidak nélkül, mely a nemzetek fejlődésének alapeleme” – magyarázta Teodor Ardelean

Az első kötet megjelenése az ajándékozás ötleteként látott napvilágot. Tökéletesebb ajándékot mint egy helyi valóságot megjelenítő album, el sem lehet képzelni, főleg amikor úgy van megszerkesztve, hogy az ember, ha egyszer a kezébe vette, amíg végig nem böngészi le sem tudja tenni. Blasko István cégtulajdonos megígérte, hogy erről a szokásáról nem fog lemondani, a sorozat évről-évre bővülni fog.

„Mint cégtulajdonos könyvajándékokat kaptam innen-onnan, mi többnyire golyóstollat, karórát, vagy egyéb tárgyakat ajándékoztunk, és ekkor született meg egy helytörténeti album kiadásának az ötlete. Ez már a kilencedik album, és én megígértem, hogy továbbra is ebben a tévedésben fogok esni „, – vallotta Blasko István, vezérigazgató.

Az album rövidesen elkerül Románia összes helyiségébe, valamint külföldre: Németországban, Magyarországra, Csehországban, Szlovákiában és Olaszországban. A helyi valóságot tartalmazó album másfél hónap alatt legkevesebb 1000 ember kezébe kerül.

“Egy hónap alatt, másfél hónap alatt a könyvből körülbelül 1000 példány kerül az emberek kezében és erre nagyon büszke vagyok, mert a környékünkről elviszünk néhány apró valóságot az emberek házaiban”, – mondta Balsko István, vezérigazgató.

A kötet felelős kiadója, Kerekes Roland, Blasko István cég-társa Felsőbányán született. 14 évig élt Felsőbányán és rendkívül büszke szülővárosára. Izgatottan beszélt a festői helyekről, bevallotta, hogy nagyon közel érzi magát a városhoz, a természethez és az emberekhez, és a várost körülölelő hegyek között mindig védettnek érezte magát.

“Elsősorban a természet köt Felsőbányához, számomra a jó öreg Bányahegy, olyan mint egy védelmező nagyapa, mert amikor a medencébe ér az ember, ebben a völgyben és körülvesznek ezek a hegyek, akárcsak otthon, védettnek érzed magad”, – vallotta Kerekes Roland.

Nagyon fontosnak tartja a helytörténet ismeretét, mert ezáltal könnyebben lehet a jövőbe nézni. Nagyon büszke, hogy ebben a városban nevelkedett, és büszke, hogy máramarosi.

“Nagyon fontos ismerni a város történelmét, mert ha ismered a történelmet, könnyebben tudsz a jövőbe nézni, és látod milyen irányban kell haladnod. Nagyon büszke vagyok, hogy itt nőttem fel, büszke vagyok, hogy máramarosi vagyok”, – vallotta Kerekes Roland cég-társ.

Lucia Pop muzeográfus bemutatta az album szerkezetét és tartalmát. A Pintér Zsolt által szerkesztett első rész kronológiai sorrendben tárja elénk a város jelentős történéseit a második részben pedig Lucia Pop szerkesztésében betekintést nyerünk a város történelmében. A muzeográfust elkápráztatta a még napjainkban is létező bányászati hagyományok.

„Felsőbányán sétálva nagyon lenyűgöztek a sajátos épületek, és az a tény, hogy a kevés bányász városok közül Felsőbánya hűen őrzi a bányászhagyományokat, és gondolok itt az 1870-es évektől létező bányász fúvós zenekarra, és mély nyomot hagytak bennem a házak”, – mondta Lucia Pop muzeográfus.

16 év után ismét a városunkba látogatott Răzvan Teodorescu akadémikus, nagy hatással volt rá ez a magánkezdeményezés amelyről követendő példaként fog mindenhol beszélni . Bevallása szerint az album új ismeretekkel lepte meg.

„Ideális lenne, ha Románia minden városának létezne hasonló albuma, ezzel a könyvszerkesztéssel amely előbb kronológiai sorrendbe állítja a helyi történéseket, majd összefoglalja a város történelmét. Egy nagyon szép és európai magán kezdeményezés és együttműködés már országban élő és dolgozó románokkal „– mondta Răzvan Teodorescu akadémikus.

„Kerekes Roland szavaiban, és mindarról amit Felsőbányáról beszélt magamra találok, úgyszintén Lucia Pop szavaiban is”, – vallotta Alin Bârda, Felsőbánya polgármestere.

„A térbeli és időbeli utazás feleleveníti, mi több, megváltoztatja rálátásunkat a város majd hét évszázadot felölelő múltjára és az ezt végigkísérő fejlődésekre, a várost meghatározó hagyományok világára, kultúrájára. Medio Monte, Mons Medius, Felsőbánya, egy hegy, egy bánya, egy közösség közösen megélt hiteles története”, – írja az album bevezetőjében Hitter Ferenc.

(119)

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.