Home Hírek Magyar közösség Március 15. Nagybányai zarándoklat, 2017

Március 15. Nagybányai zarándoklat, 2017


Nagybányán a már hagyománnyá vált, koszorúzó zarándoklattal és gálaműsorral emlékeztünk meg március 15-én, szerdán az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulójára ünnepi beszédekkel, koszorúzással a megszokott helyszíneken, este pedig a Városi Színházban közreműködtek a Németh László Elméleti Líceum és a Nicolae Iorga Általános Iskola diákjai.

Március 15-én, szerdán 11.00  órakor induló zászlós felvonulás első állomása a virághegyi református-evangélikus temetőben kialakított honvéd-sírkert volt, ahol ünnepi beszédet mondott Bak László református lelkipásztor és elszavalta Ady Endre versét, a Tűz csiholóját.
A zarándoklat következő állomása a városligeti Lendvay szobor volt. Kovács Richárd a Lendvay Márton Színjátszó Kör legfrisseb tagja mondott ünnepi beszédet és a Turul Sas Hagyományőrző Egyesület Babits Mihály verset szavalt.
Gróf Teleki Sándor szobránál a Teleki Ház udvarán ünnepi beszédet mondott Szabó Sándor, a Petőfi Sándor program ösztöndíjasa és Dávid Lajos, a Teleki Magyar Ház főnöke. Közreműködtek a Németh László Elméleti Líceum kórusa és a Gróf Teleki Sándor cserkészcsapat tagjai, verset szavalt Vigh René.
A Fekete Sas fogadó falán található Petőfi emléktáblánál a Németh László Elméleti Líceum diákjai szavaltak, valamint Longáver Adél.
A római katolikus temetőben, a város első, 1848-as polgármestere, Fésűs Menyhért emlékoszlopánál ünnepi beszédet mondott Román János római katolikus esperes, a nyiregyházai vendégdiákok képviselője, verset szavalt a Turul Sas Hagyományőrző egyesület és közreműködött a Szentháromság templom énekkara.

(19)