Home Hírek Magyar közösség Idén nagyobb lendületet kapott a magyar közösség erősítése Máramarosszigeten

Idén nagyobb lendületet kapott a magyar közösség erősítése Máramarosszigeten


Lovász Dénes és felesége Zsófi már 2012 óta jár Máramarosszigetre,  a 2016-2017 tanévben, előszőr kapott lehetőséget  a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként szeptembertől az évzáróig a városban és környékén tevékenykedni.

Lovász Dénes fogadó szervezete a Hollósy Simon Művelődési Egylet akivel együtt egy nagyon sikeres évet zártak. Havonta szerveztek táncházat és különböző kulturális programokat. Neves előadok és táncosok fordultak meg Máramarosszigeten, közöttük Hobó, Gombai Tamás , Fábián Éva, Olasz György, Turi András, a TÉBLÁB Művészeti Iskola táncosai.

A Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként az ideje legnagyobb részét a Leöwey Klára Líceumba töltötte, ahol megismertette és megszerettette a néptáncot az óvódásokkal és kisiskolásokkal, és nagy lelkesedéssel oktatta.  A Borrómeo Szent Károly Plébánián magyar nyelvápoló műhelyt indítottak.

A Hollósy Házban néptáncot oktatott heti rendszerességgel a Sziget Táncegyüttesnek. Az táncegyüttes egy utánpótlás csoporttal bővült akikkel a Szent István Napokon megismerkedhet a nagyközönség is.

Petőfi ösztöndíjasként hozzá tartozott Hosszúmező, Rónaszék és Aknasugatag is. Hosszúmezőn heti rendszerességgel néptáncot oktatott az érdeklődőknek, akik között volt 2 román ajkú gyermek és bekapcsolódott több szülő is.

Lovász Dénes 2017 szeptemberétől  a Petőfi Sándor Program keretén belül tovább folytatja munkáját Máramarosszigeten és környékén.

Munkája során személyes, közeli kapcsolatot alakított ki a közösség tagjaival, szerencsésnek érzi magát, hogy olyan kiváló személyiségeket ismerhetett meg akik tenni akarnak a helyi magyarságért ilyen Kósa Attila iskolaigazgató vagy Reszler Mihály római katolikus főesperes. A máramarosszigeti magyar közösség nagyon örül minden nekik szervezett rendezvénynek

A helyi magyar közösség legnagyobb problémája a munkahelyek hiánya, vallja Lovász Dénes. Meglátása szerint a magyar tannyelvű iskola egy fontos központi hellyé válhat a magyarság számára, az elmúlt évben több kezdeményezés született mint az úszásoktatás, a néptáncoktatás, jövőre egy rajz szakkört terveznek.

A 90-es évek elején elkezdett munka idén nagyobb lendületet kapott, és jövőre is a közösség megerősítésén fognak dolgozni.

 

 

 

 

(69)