Home Máramarosi visszhang A hét riportja Dudás Gyula festőművész emlékére

Dudás Gyula festőművész emlékére


Dudás Gyula festőművész 2015 október 20-án, 86 éves korában, eltávozott az élők sorából, de emléke örökké élni fog a nagybányaiak szívében, alkotásai által közöttünk marad, 2013-ban kiálltásának teljes képanyagát a nagybányai magyarságnak ajándékozta.
Dudás Gyula 1929 május 24-én született Maroshévizen. Elemi tanulmányait Marosnagylakon, középiskolai tanulmányait a nagyenyedi Bethlen Gábor Tanítóképzőben folytatta. Enyedi rajztanárának állítása miszerint belőle soha az életben nem lesz rajzoló éppen az ellenkezőjéről bizonyosodhattunk be. Dudás Gyula olyan kiemelkedő egyéniség volt aki élete során meglepetésszerűen tört előre. A nagyenyedi iskolában fél év után a legjobb rajzolók közé vergödte magát.
Tanítóképzösként álma színész, vagy festő lenni volt, habár a szülői akaratnak téve eleget elfogadta tanítói állását, álmait és vágyait soha nem adta fel.
1951-ben Kányádi Sándorral felvételizett a Szengyörgyi Sándor Színművészeti Főiskolára, ahol csak Kányádi Sándor járt sikerrel, viszont szinész belőle sem lett. 1953-ban bejutott a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolára melynek elvégzése után 32 évig a Nagybányai Zene és Kézőművészeti iskola és középiskola tanáraként dolgozott, de az alapítói közé is tartozott. Növendékeit a Nagybányai Festőiskola szellemében oktatta.
1990-től, nyugdíjbavonulásától a festészetnek élt. 2000-től, a Nagybányai Festőművészek Egyesületének keretén belül fontos szerepet játszott a nagybányai képzőművészek közösségében, fő célja a Nagybányai Festőiskola hagyományainak hű ápolása, és továbbvitele volt.
Dudás Gyula olajfestményei csendéletek, tájképek, főleg nagybányai városi tájak melyekből „a derű, az otthon, a meleg, a hűség vésődik emlékezetünkben”, fogalmazta Dávid Lajos 2013-ban.
Csoportos kiállításai voltak Nagybányán, Gyergyószentmiklóson, Ivano-Frankovszkban, Gyulán, Nyiregyházán, Szolnokon, Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Szentendrén, Zebegényen, Svédországban, Lettországban.
Egyéni tárlatai Nagybányán, Szatmárnémetin, Nagyváradon, Marosvásérhelyen, Debrecenben, és Kolozsváron, de számos nemzetközi alkotótáborokban is részt vett. Számos munkáját bel- és külföldi múzeumok, magángyűjtök örzik.
“Dudás Gyula minden alkalommal új élményt, új benyomást hagy maga után pozítiv, vidám hatást kelt a nézőbe, a lelket ápolja,”- állapította meg 2014-ben Botis Enikő, művészettörténész.

(90)

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.