Home Máramarosi visszhang Kulturális események Az Anyanyelv Nemzetközi Napja Máramarosszigeten

Az Anyanyelv Nemzetközi Napja Máramarosszigeten


A multikulturalizmus központjává vált Máramarossziget 2017 február 21-én, az Anyanyelv Nemzetközi Napján.  A rendezvényeken közel 300 magyar, román, ukrán, német és roma nemzetiségű  gyermek vett részt  Máramaros megye 30 iskolájából és óvodájából.  A magyar nemzetiséget a Leöwey Klára Líceum, a Németh László Elméleti Líceum, a Hosszúmezői Általános Iskola, a domokosi Benkő Ferenc Általános Iskola és a nagybányai Otilia Cazimir óvoda képviselte.

A rendezvénysorozat a hivatalos megnyitó után a máramarosszigeti Taras Sevcenko, Románia egyetlen ukrán tannyelvű líceumában két kiállítással folytatódott, ahol bemutatásra került az ország 18 nemzetiségének jellegzetes népviselete és étele. A magyar nemzetiséget  szilvás gombóc képviselte. 

Egy másik teremben a rendezvényen jelen lévő iskolák, óvodák képviselői bemutatták népviseletüket és nemzetiségük jellegzetes ételeit, süteményeit, amit a résztvevők meg is kóstolhattak.

A Leöwey Klára Líceum 25 diákkal vett részt a rendezvényen, bemutatták a hagyományos magyar népviseletet,  egy egész asztalnyi magyar finomsággal kínáltak mindenkit, ahonnan nem hiányzott a bájgli, a zserbó szelet, s a szilvás gombóc. A hosszúmezőiek is egy nagyon szép asztallal várták a résztvevőket, gyönyörű magyar népviseletben, az Otilia Cazimir óvoda pedig egy hungarikummal , a kürtős kaláccsal töltötték meg az asztalt.

A kiállításokat zenés, táncos előadások követték a Zeneiskola  dísztermében. A Leöwey Klára Líceum előkészítő osztályosai  a negyedikesekkel együtt egy népdalt és népi gyermekjátékot adtak elő, a Sziget Táncegyüttes pedig sófalvi táncokat mutattak be.

A domokosi Benkő Ferenc Általános Iskola diákjai egy karácsonyi népszokást, az évázást mutatták be.

A nagybányai Otilia Cazimir óvoda leendő előkészítő osztályosai egy közkedvelt magyar csárdással léptek a színpadra.

A Németh László Elméleti Líceum kórusa első alkalommal lépett a máramarosszigeti közönség elé, minden egyes éneket tapsáradattal jutalmaztak a nézők.

Az UNESCO 1999-ben azzal is fel kívánta hívni a figyelmet  a Föld sokszínűségére és gazdaságára, hogy február 21-ét az Anyanyelv Nemzetközi Napjává nyilvánította, nap mely sokat jelent a Máramarosszigeten megszervezett rendezvények résztvevői számára is.

Az eseményt  szervező Máramaros Megyei Tanfelügyelőség  jövőre Nagybányán szeretné megszervezni az Anyanyelv Nemzetközi Napját.

(5)