Home Máramarosi visszhang Kreatív sarok Lámpások és őszi kézműves tevékenységek

Lámpások és őszi kézműves tevékenységek


Márton napi kézműves tevékenységet szervezett a Nicolae Iorga Általános Iskola, október 28-án az előkészítő osztállyal, november 6-án az ötödikes diákokkal.

A kézműves oktatás a Bethlen Gábor Alap Zrt. egy résztevékenysége melyre a tavalyi tanévben pályázott a Nicolae Iorga Általános Iskola. A kézművestevékenység célja a gyermekek kreatív kézségének a fejlesztése, a népi hagyományok terjesztése, az ehhez tartozó tevékenységek megismertetése, valamint több iskola, intézmény pedagógusainak az együttműködése, – tájékoztatott Bálint Beáta, magyar szakos tanár.
A kézművestevékenységen Bálint Katalin kézműves oktató irányításával, pedagógusok közreműködésével Márton napi mécseseket, lámpásokat készítettek a gyermekek valamint őszi tematikájú szobadíszeket. A lámpásokkal a Márton napi rendezvényre mentek.

A pályázatnak négy fő eleme van. Az első tevékenység a tavalyi tanév évzáró ünnepségen, és a ballagás alkalmával készült, ahol a diákok magyar írók műveinek a feldolgozásával több színdarabot mutattak be.
A második tevékenységben a falusi élet, és ezen belül a lótenyésztéssel ismerkedtek meg a diákok. Lovasfilmet láttak és ellátogattak egy lovastanyára, Láposbányára ahol lovagolhattak is.
Az őszi népszokásokkal ismerkedtek a harmadik tevékenységen. Az őszi termések felhasználásával lámpásokat, mécseseket, képrámát, képet készítettek.

A lámpások befőttes üvegből készültek. Akrilfestékkel festették, kenderkötelet tekertek fel és leveleket, úszi terméseket ragasztottak rá. Kenderkötélből egy tartót is készítettek ás egy teamécsest helyeztek el bele.

(74)

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.