Home Máramarosi visszhang A hét riportja Hid utcai iskola – ütemszerűen folynak a munkálatok

Hid utcai iskola – ütemszerűen folynak a munkálatok


Szeptembertől megnyitja kapuit a Híd utcai iskolaépület, a nagybányai magyar közösség régi álma valósul meg.   A magyar kormány részéről egy jelentős támogatást kapott a Híd utcai iskola, viszont az elmúlt három évben óriási volt a református egyház  és a magyar közösség harca és összefogása mely a terv megvalósításához vezetett.

Nagyon fontos, hogy az önkormányzat, az egyesületek és az egyház továbbra is együttműködjön, vallja, dr. Váradi Izabella, a Németh László Elméleti Líceum igazgatója és Várady Enikő, az Iskoláinkért, Gyermekeinkért Egyesület elnöke.

A munkálatok ütemszerűen haladnak, tájékoztatott Kovács Richárd, RMDSZ-es önkormányzati képviselő

Az épület felújítási munkálatait a magyar kormány támogatásával sikerül befejezni, mely a több éves munkálatok utolsó fázisát jelentik amelyhez a magyar közösség is hozzájárult. Kovács Richárd ez úton is köszönetet mond a magyar közösségnek.

A tatarozási munkálatokat az épület  berendezése követi, és a szükséges működtetési engedélyek beszerzése.

Maga az épület nagyon fontos a magyar közösség számára,  ezer szállal kötődünk hozzá, hisz 1823-tól kisebb megszakításokkal 1966-ig ebben az épületben magyar oktatás folyt .

Elköltöznek a Németh László Elméleti Líceum épületéből az  I-IV osztályos tanulók,  a nagyok nehéz szívvel vállnak meg kisiskolás társaiktól.

A Híd utcai épületben lesz előkészítő osztály, I-IV osztály, napközis Waldorf csoport, hagyományos napközi, és óvódacsoport.

Az épület magába foglal egy tornatermet, lehetőség van díszteremre, lesz egy logopédiai terem, mini könyvtár és az alagsorban egy professzionális saját konyha fog működni.

Az udvar felújítása után játszóteret és zöldövezetet terveznek.

Az iskolaépület működtetését az önkormányzat fogja biztosítani.

A református egyház bérmentesen  ajánlotta fel az iskolaépületet.

A szülők részéről nagy az érdeklődés az iskola iránt, a  Németh László Elméleti Líceum vezetőségét naponta felkeresik a szülők.

Kovács Richárd, önkormányzati képviselő reméli, hogy a Híd utcai iskolaépület minőségi és mennyiségi változást fog hozni a magyar közösségnek, és még több diák fogja átlépni a magyar oktatási intézmény kapuit, a magyar közösség továbbra is a magyar nyelvű oktatást fogja választani.

 

(41)