Home Hírek Megyei hírek Próbariasztás volt Nagybányán, nem szólalt meg minden sziréna

Próbariasztás volt Nagybányán, nem szólalt meg minden sziréna


Próbariasztást hajtottak végre április 20-án, csütörtökön Nagybányán. Az 51 kültéri sziréna közül nem mindegyik volt működőképes, ez lehetett az egyik oka annak, hogy nem mindenki hallotta. A város ideiglenes polgármestere elégedetlen a próbariasztás eredményével.

„Nagybánya területén 51 elektromos és elektronikus vezérlésű sziréna van felállítva, 36-ot a Polgármesteri Hivatal és a Katasztrófavédelmi Felügyelőség székhelyéről el lehet indítani ebből nem működött mindegyik, gondok vannak az elektronikus vezérlésű szirénákkal, és az elektromos szirénák közül nem működött mindegyik. Négy elektronikus vezérlésű szirénánk van amit egy temesvári cég szerelt fel, úgy néz ki, hogy ezek helyében újakat kell beszerezni. A Megyei Kórház és a Ion Luca Caragiale 10-es számú tömbházának a szirénája nem működött, az egyiknél egy drótszál okozta a bajt, a másiknál a turbina romlott el. Nem vagyok megelégedve a próbariasztás eredményével,” vallotta Robu Daniel, Nagybánya ideiglenes polgármestere.

 Az utcán  megkérdezettek nagy része tudta mit jelent egy riasztás, és ilyenkor mit kell tenni, viszont a próbariasztáson nem mindenki hallotta a sziréna hangját. A lakosok  nagy része a menedékhelyek hollétét vetették fel. Megértették, hogy ilyenkor szaladni kell, elbújni valahova, de nem tudják hova.

 „Nagybányán 52 menedékhely létezik. Elméletileg minden tömbház alagsorában kellene legyen, ahová a tömbház lakói szükség esetén megbújhatnak. Egy ideig minden új tömbház tervezésekor egy alagsori menedékhelyet is terveztek, viszont egy idő után lemondtak erről. Tény, hogy a menedékhelyek nem tudják befogadni az egész lakosságot. Szükség esetén az emberek gyors menedékhelyet kell találjanak, és a legjobb megoldás erre a tömbházak pincéje, alagsora, magyarázta Marinel Rob”, Nagybánya ideiglenes polgármestere.

A létező menhelyeket az elkövetkező időszakban ellenőrzés alá vetik, és a szükségleteknek megfelelően felújítják.

 

(103)

Comment(1)

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.