Home Hírek Megyei hírek Nemzeti érdekeltségű üdülővárossá fejlődhet Kapnikbánya

Nemzeti érdekeltségű üdülővárossá fejlődhet Kapnikbánya


Kapnikbányán a bányászat megszűnése után eltűnt a város jelképe, viszont a természet adta szépséges terület a turizmus fejlesztéséhez vezetett Megalapították a sípályákat, viszont a fejlődés motorjához hiányzott az infrastruktúra. A tavaly felújított Felsőbánya – Barcánfalva útvonal, és a helyi önkormányzat beruházásai vonzóvá tették a várost és környékét.

Tavaly, Vladimir Petrut volt alpolgármester, jelenlegi polgármester egy sor olyan tervet kezdeményezett mely megváltoztatja a város arculatát, egy jobb megélhetést biztosít, és idővel nemzeti érdekeltségű üdülővárossá fejleszti. A tervek egyike a főtér rehabilitációja.

 „A helyi önkormányzat számára mondhatjuk egy merész terv. Egy projekt, melynek célja újjáéleszteni a területet, hogy szebb, hogy elegánsabb legyen, és végül miért ne biztosítsunk egy megfelelő, egy modern életet a város lakóinak. Amint látható a munkálatok megfelelően haladnak. Az ütemterv szerint előre vagyunk haladva a munkálatokkal. Reméljük, hogy 2017 augusztusáig befejezzük a központ rehabilitációját, habár ennek határideje 2018 júniusa lenne. Biztosítékot kaptunk a szolgáltatótól, hogy a munkálatokat a szerződés határideje előtt befejezik”, – mondta Vladimir Petrut, Kapnikbánya polgármestere

 A terv előírása szerint új parkolóhelyeket fognak biztosítani, dupla járdákat, zöldövezeteket és a közúti közlekedés egyirányú lesz a főtéren.

 „100%-an megváltozik a főtér területe. Budafalva irányából Felsőbánya felé egyirányú lesz a közúti közlekedés. Ez nagyon fontos volt, mivel nem voltak parkolóhelyek, így ki tudtunk alakítani egy 110 férőhelyes parkolót. Zöldövezetek is lesznek, dupla járdák, és hiszem, hogy mindenki nagyon meg lesz elégedve,”- magyarázta Vladimir Petrut polgármester.

 „Nagyon szép. Amikor kész lesz nagyon szép lesz. A polgármester mindennel foglakozik és nagyon jó dolgokat csinál”, – mondja egy helybeli.

 „Sokat fejlődött a város és látszik, hogy dolgoztak. Nem fogják az idén befejezni, nem tudom meddig van a határidő, de látszik, hogy tesz valamit a polgármester”, – tette hozzá egy másik lakos.

Vladimir Petrut polgármester teljesen korszerűsíteni akarja a várost, elsősorban lakói számára, másodsorban minél több befektetőt vonzani a kőrnyékre. Sőt a Turisztikai Minisztérium képviselőivel folytatott tárgyalások után sok esélye van, hogy nemzeti érdekeltségű üdülővárossá alakuljon.

 „Beszéltem a Turisztikai Minisztériumnál és azt az utasítást kaptam, hogy elkezdhetjük az eljárásokat mert 90%-ban megfelelünk az előírásoknak. Abban az esetben, ha a várost nemzeti érdekeltségű üdülővárossá nyilvánítják akkor hozzáférhetünk egy sor olyan tervhez mely a nemzeti érdekeltségű területekre vonatkozik. És reméljük, hogy ezt meg tudjuk tenni, hat-hét év múlva Kapnikbánya felismerhetetlenné válik. Ez a mi vágyunk, és mindent megteszünk ennek érdekében,” – tette hozzá Vladimir Petrut polgármester.

 A város maga két részből áll: „Alsó- és Felső Handal”-ból. A két részt az 1870-es években egyesítették. Addig, Alsókapnik volt a kincstári kohótelep mely Szatmár vármegyéhez tartozott,  Felsőkapnikon pedig a bányaművek voltak és Kövárvidék részét képezte. A  kikerekítés után az egész, akkor még község, Szatmár vármegyéhez került, mégis ma, a város bejárati kapuján „Üdvözöljük a Történelmi Máramarosban” felírat olvasható.

A Róta-bányatelepen levő zúzóműveknél alkalmazták a környéken előszőr a vizerő oldalról jövő nyomásán alapuló turbina-rendszert.

Az 1717-ben a benyomuló krími tatár hadak ellen aratott győzelem emlékére egy 3 méter magas emlékoszlopot emeltek.

Felsőhandal központjában, a hajdani tiszti lak  falán 2003 óta a zalaegerszegi Magyar Olajipari Múzeum kezdeményezésére és segítségével állított tábla idézi a település két jeles személyisége, dr. Papp Simon  világhírű olajgeológus, egyetemi tanár és akadémikus valamint Born Ignác Antal  világhírű természettudós és kohász emlékét.

Born Ignácnak 2008-ban a zalaegreszegi Magyar Olajipari Múzeum támogatásával szobrot is állítottak a kapniki plébánia épülete előtt.

(91)

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.