Home Rendezvények Egyéb rendezvények XII. Nagybányai Háló Találkozó 2016

XII. Nagybányai Háló Találkozó 2016


„Értük könyörgők”, nagyon szép mottóval, érdekes programokkal és előadásokkal szervezték meg 2016 szeptember 10-én a XII. Nagybányai Háló Találkozót. A Találkozónak, és 80 résztvevőjének  a Krisztus Király templom adott otthont. A résztvevő budapestiek, nagyváradiak, zilahiak, nagykárolyiak, szatmáriak, felsőbányaiak, máramarosszigetiek és nagybányaiak egy felejthetetlen napot mondhatnak magukénak.

„És ez olyan jó, hogy akármilyen messziről mi, ide Nagybányára, hazaérkezhetünk”, – mondta köszöntő beszédében Konrád Katalin Partiumi régióvezető, Kárpát-medencei Háló vezető.

Román János esperes előadását a játék fogalmára alapozta, és Túrmezei Erzsébet egyik versével kezdte. A mai rohanó világban elfejtettünk játszani, vonja le a következtetést az esperes.

Nagyon részletes bemutatást kaptak a résztvevők, hogyan jelenik meg a játék a görög filozófiában és a szentírásban.

Román János esperes arra buzdította a jelenlévőket, hogy kicsit jobban gondoljanak a játékra, legyenek egy kicsit néha gyermekek.

Két kérdés megtárgyalását ajánlotta a csoportos beszélgetésre: az egyik, „Mivel játszanak a mai gyermekek és hogyan befolyásolja lelkivilágukat”, a másik „Mikor játszottam én utoljára”.

Aki énekel, kétszer imádkozik, a közös dalolást Berár Levente vezette zongorakísérettel.

A Háló mozgalom négy tagja bemutatta színészi tehetségét a Pletyka színdarabban.

A program versek elszavalásával folytatódott.

Konrád Katalin Partiumi régióvezető, Kárpát-medencei Háló vezető „Hogyan találom meg a helyemet…” foglalkozásra egy szentírási történetet választott amelyet részleteiben adtak elő.

Hompoth Lehel, a nagykárolyi Stella Maris “Domus Klaus Winter” Integrációs Központ vezetője bemutatta a központot, és  hogyan valósul meg a hátrányos helyzetű gyermekek a társadalomba való integrálása.

A hátrányos helyzetű gyermekek, nem másak mint a többiek, csak más körülmények között élnek, egyszerűbb életet élnek – vallja Hompoth Lehel.

A gyermekkel nyáron is foglalkoznak.

A központ fontosnak tartja nem csak a társadalomban való vissza integrálódást, hanem az egyházi közösségbe való integrálást is.

Gáspár Annamária kórházreferens, a Szatmári Egyházmegyei Kórházpasztorációs Irodájának munkatársa “Beteg voltam és meglátogattak” című előadásában bemutatta a kórházi betegek meglátogatásának szükségességét. Tevékenységét saját tapasztalata után  kezdte.

Az önkéntes beteglátogatók egy képzésen vesznek részt.

Nagyon fontos, hogy a beteglátogató megértse amit a beteg közölni akar, és hagyja, hogy  eljusson a szívéhez, lelkileg érintse meg, – magyarázta Gáspár Annamária.

Aki elkezdte a beteglátogatást, az nehezen hagyja abba. A kórházreferens egyedül kezdte, ma már nagyon sok önkéntes beteglátogató van az  egész Egyházmegye területén.

Egy betegnek nem kell sok, egy simogatás, egy jó szó nagyon sokat tesz.

Kovács Richárd, helyi RMDSZ önkormányzati képviselő, a XII-ik Nagybányai Háló találkozón előadást tartott a Nagybánya  Európai Kulturális Főváros 2021 tervről. Utolsó percig bízott a terv sikerében. Annak ellenére, hogy nem nyerte meg Nagybánya a címet, a város szempontjából óriásit jelentett, a város fejlődése érdekében, kulturális-, és turisztikai szempontból is már nagyon sok mindent tettek.

A tervnek vannak olyan részei amelyeket a cím nélkül is véghez lehet vinni. Kovács Richárd bízik, és minden bizonnyal a végsőkig fog harcolni egy Bányászati-útvonal megvalósításért Máramaros megyében. Nagybányán számos olyan attrakció létezik már amelyet tovább lehet fejleszteni, turisztikai szempontból vonzóvá tenni.

Kovács Richárd önkormányzati képviselő előadását, és lelkesedését nagy megtiszteléssel fogadta a Háló közösség.

A zárószentmisén  Ft. Román János esperes főcelebrált.

Uglár Sándor, a Nagybányai Háló Mozgalom főbogozója, köszönetét fejezte ki a szép számú résztvevőnek a jelenlétet, a rendezvény támogatóinak a találkozó sikeréhez való hozzájárulást, és a támogatást, valamint a médiapartnereknek a rendezvény népszerűsitését.

(108)