Home Hírek Magyar közösség Wagner Péter “Erdélyi Szigetvilág – Utazások Dél-Erdélyben 2012-2014” kiállításmegnyító

Wagner Péter “Erdélyi Szigetvilág – Utazások Dél-Erdélyben 2012-2014” kiállításmegnyító


Wagner Péter építész és grafikus ismét visszatért Nagybányára ezúttal Erdélyi Szigetvilág – Utazások Dél-Erdélyben 2012-2014 című kiállításával. 2017 március 9-én  a Nagybányai Teleki Magyar Ház falain megtekinthettük a fáradhatatlan művész három évi munkáját dél-erdélyi utazásai közben.

Négy megye Fehér, Hunyad, Szeben és Brassó valamint Maros megye déli részén, a Kis-Küküllő mentén 129 települést látogatott meg ahol 244 színes krétarajzot, 164 tablót és több száz fotót készített melyek a szépséget  és a szomorúságot tükrözik vissza. A táj és az épített örökség szépségeit ugyanakkor az elhagyatottság, az elpusztítás szomorú ízét érzékeljük, amelyet mégis optimista hozzáállással továbbít a művész, arra buzdítja a közönséget, hogy műveiben a szépséget lássák a szomorúság mögött, és nem fordítva.

A kiállítást Dávid Lajos, a Teleki Magyar Ház főnöke nyitotta, gondolatai nem csak  a négy megye szomorú valósága között forogtak, hanem kitért környékünk magyarságának a megmaradásért folytatott harcára.
A kiállításmegnyitón közreműködött Tamás Sajtos Erzsébet, aki gyimesi, csángó, és magyarlapásdi népdalokat adott elő.
A kiállított művek mondanivalóját Asztalos Sándor szavalata, Jélkely Zoltán verse a Marosszentimrei templom erősítette.
A kiállításmegnyitó vendége volt Szabó Zsolt, a Művelődés folyóirat volt főszerkesztője a Kriterion és Művelődés folyóirat legújabb kiadványait hozta el és mutatta be Nagybányán.
A kiállításmegnyitó Tamás Sajtos Erzsébet előadásával kezdődött.
A kiállítást Dávid Lajos köszöntötte, Wagner Péter saját szavait idézve.
Dávid Lajos kifejtette, hogy a magyar közösségek megmentése az összefogással kezdődik, és rámutatott azokra a kapszkodókra amire közös munkával tovább lehet építeni környékünk magyar közösségét, és melyek azok a lehetőségek amely által továbbra is megélhetjük magyarságunkat.
A továbbiakban Asztalos Gábor elszavalta Jékely Zoltán a Marosszentimrei templomban című versét, amelyben úgy érzi  Wagner Péter grafikus, hogy pontosan leírja a múltat, a jelent és az alighanem kikerülhetetlen jövőt.
Tamás Sajtos Erzsébet lépett ismét a közönség elé szívet melengető népdalaival.
Wagner Péter grafikus  kiállított anyagáról beszélt kiemelve az általa tapasztalt szép és egyben szomorú valóságot, az egy-egy munkája köré fűződő történetet.
A kiállítás megnyitó Szabó Zsolt, a Kriterion és a Művelődés folyóirat legújabb kiadványainak a bemutatásával  zárult.

(13)