Home Hírek Magyar közösség Visszatért 80 év után a nagybányai Szentháromság templomban az örökmécses

Visszatért 80 év után a nagybányai Szentháromság templomban az örökmécses


 Különleges volt a karácsonyi éjféli szentmise a nagybányai Szentháromság templomban. A két gyönyörű karácsonyfa fényei mellett , az oltár előtt, a négy adventi gyertya között, a 80 év után hazaérkezett örökmécses lángja jelezte Jézus jelenlétét.

Az örökmécsest a nagybányai hívek adományából készítette Strasszer Eduárd rézműves. A rézből készült ezüstözött örökmécsest 1886 augusztus 20-án adták át.

Az 1800-as évek végén készített fényképeken az örökmécses még látható, viszont az 1937-ben készült fényképeken már nem, helyét veszi a szentély jobb oldalán lévő faragott, elektromos mécses. Nem lehet tudni, hogy 1936-ban milyen okból került ki a templomból.

80 év után az örökmécses ismét visszakerül a templomban, 2016 december 24-én este ismét jelzi a lángja Jézus jelenlétét az oltáriszentségben.

Az örökmécsest 300 euróért vásárolták vissza.

Az éjféli szentmisét a Schola Rivulina Ifjúsági énekkar koncertje előzte meg,  a karácsonyi fényekben tündöklő templom, a szép karácsonyi dalok jelezték Jézus megszületését. Az éjféli szentmise után a cserkészek gyertyákat osztogattak a templom kijáratánál, így a hívők hazavihették a lángot. A templom előtt megszólalt a 37 harang, s a kórus kíséretében, gyertyákkal a kezükben karácsonyi dalokat énekeltek a hívek.

(433)