Home Rendezvények Főtér Fesztivál Új Bergeráj nyílt pár napra Nagybányán a régi cukrászda mintájára – Főtér Fesztivál 2017

Új Bergeráj nyílt pár napra Nagybányán a régi cukrászda mintájára – Főtér Fesztivál 2017


A Főtér Fesztivál 2017 – Nagybányai Magyar Napok egyik jelentős programja az Új Bergeráj megnyitása volt, a régi mintájára. Szeptember 15-17 között valós képet lehetett alkotni az egykori hírneves Berger Cukrászdáról, ahol nagybányai kortárs művészek festményeinek és szobrászműveinek a kiállítását tekinthettük meg.

A Nagybányai Festőiskola szorosan összekötődik a Szent István szálló   színházterme mellett, művészeti szalonként, galériaként működő Berger Cukrászdával. amelyet művészeti körökben Bergerájként emlegetnek. A művészek itt találkoztak, beszélgettek, Berger Lajos tulajdonos kérésére az egyik fehérre festett asztallapját mezőkre osztva, egy éven keresztül 16 nagybányai festő rajzolta tele, az ötlet Klein József festőművészé volt.

Berger Lajos a 1920-1930-as években, a háború utáni nehéz időkben nyitotta meg a cukrászdát, ahol havonta kiállításokat szerveztek.

A Berger asztal 1994 óta a Kiscelli Múzeum gyűjteményét képezi. 60 évig egy magángyűjteményben volt, majd egy budapesti galéria birtokába került és innen a múzeumba.

Várvédő Zsolt, műgyűjtő, Berger Lajos lányának egy leveléből idézett amelyet 1995-ben írt Metz Józsefnek Haifából.

“Legrégebbi nagybányai emlékeim közé, az tartozik, hogy egy-két havonta átrendezték a cukrászdában a képkiállításokat. Gál Ferenc már régebben Párizsban tartózkodott, amikor felkereste Rónay Béla és Ferenczy Károly fia vagy lánya, és azt mondták Gálnak, hogy vigye el őketegy olyan helyre ami megfelel a nagybányai Berger Cukrászdának, amire Gál azt felelte: ilyen még Párizsban sincs. És megcímezték a lapot “Berger Cukrászda, Románia”. Szegény édesapám olyan büszke volt erre, hogy a lapot, a kasszán, az üveglap alatt őrizte, és ugyanott az üveglap alatt őrizett egy képet Baba Novactól, amelyen lerajzolta a cukrászda egy szegletét az édesapámmal, és dedikálta neki. Szegény szüleimnek, amikor a magyarok bejövetelkor kellett csinálni a zsidóknak vagonbejelentést, 365 festményt kellett bejelenteni. Mi lett a sorsuk, nem tudom. Egy pár darabot megtaláltam a Népközösségnél. Miután hazajöttem, és folytattam a képek gyűjtését, aminek egy részét eladtam a Nagybányai Múzeumnak és vagy 20 képet Szatmáron, köztük Thormától a Talpra Magyar összes ceruzavázlatait. Még volt a cukrászdának egy érdekessége, volt egy márványasztal, ahova aláírták a nevüket az összes művészek akik megfordultak a cukrászdába.”

Az Új Bergerájban 16 kortárs nagybányai képzőművész Balázsi Lajos, Bitay Zoltán, Craciun Judit, Filcz Leopold, Győri Csaba, Győri Sánta Kinga, Kádár Károly, Kása Dávid, Kovács Bertalan, Kőszeghy István Les József Pál, Madarassy György, Szántó Andreász, Véső Ágoston, Vígh Ágota és Törös Gábor régi alkotásaiból láthattunk egy emlékezetes kiállítást.

 

(92)