Home Hírek Magyar közösség Több nagybányai magyar utcanévtáblát szeretnénk, de ami van is többnyire az okmányokban léteznek

Több nagybányai magyar utcanévtáblát szeretnénk, de ami van is többnyire az okmányokban léteznek


Több nagybányai magyar vonatkozású utcanévtáblát szeretne a magyar közösség, viszont ami van is többnyire csak az okmányokban léteznek, vagy a térképeken.

A 236 négyzetkilóméteren fekvő Nagybányának 385 utcája van,  mellékutcáiban aligha vannak utcanévtáblák.  A helyieknek is nehéz eligazodni, az idegeneket útbaigazítani sem könnyű.

 Hála a technika vívmányainak, hogy szükség esetén odatalál az ember ahova akar, ha éppen nem merült le az okostelefonja.

Egyik történelmi utcánk a Hollósy Simon utca, büszkék vagyunk rá, de csak mindössze egyetlen egy házon, egy tömbházon és az utca elején felállított utcanévtábla jelzi a Festőiskola alapítójának nevét. Aki a Bányavasút utcáról, a mai Iuliu Maniu utcáról akarja megközelíteni  pontosan tudnia kell, hol is kell letérjen, mert az utca végén sehol sincs jelezve és a házak falairól is hiányzik. Hiába teszünk pár lépést, hogy majd egy kicsit arrébb megtudjuk milyen utcán járunk. Az utca közpén, a Nicolae Balcescu utca kereszteződése utáni ház falán végre van egy utcanévtábla, már biztosan tudjuk, hogy a Hollósy Simon utcán vagyunk.  A Ferenczy Károly utcában is három utcanévtábla található.

A Bányavasút utcáról több mellékutca is indul, mivel nevét  egyik sem jelzi,  aki nem nagyon jártas a környéken, bizony útbaigazításra szorul. Ez a tény, sajnos érvényes Nagybánya többi mellékutcáira is.

Gyalogosan, vagy autóban járjuk a város utcáit, de legtöbbször azt sem tudjuk, hol vagyunk, és hol kötünk ki.

(85)