Home Máramarosi visszhang A hét riportja Teleki Napok 2017 – előzetes

Teleki Napok 2017 – előzetes


A Teleki Napok 2017 négy napos rendezvénysorozat május 18. és május 21. között kerül megszervezésre oly vonzó kulturális és szórakoztató programokkal, hogy egyiket sem érdemes kihagyni. 

A Teleki Napokat első alkalommal  2007-ben szervezték meg. A kezdeményezője  Dinyés László budapesti szobrászművész volt, aki  az előtt egy évvel Teleki szobrot állított a ház udvarára,  és az ő tanácsára a májusi szoborállítás évfordulóján szervezik  meg évente a rendezvénysorozatot. Az idei 10-ik Teleki Napok egybeesik a Teleki Magyar Ház alapításának 15-ik évfordulójával.

Csütörtökön, az előző évek mintájára idén is 17 óra 30 perces kezdettel tárlatmegnyitóval indul a Teleki Napok. Szántó Andreász kortárs nagybányai festőművész színes világa kerül a ház falaira.   Köszöntő beszédet mond Győri Sánta Kinga festőművész és verset szaval Farczki Dóra. 19 órától a szatmárnémeti Cserey Csaba ütőhangszerész, Dénes Nóra énekes, és Cristina Sindestrean gitáros jazz, pop, blues koncertje követi. 17 és 21 óra között az Erdélyi Virtuális Antikvárium és Könyvesbolt könyvkínálatából lehet  majd válogatni.

Pénteken, 17 óra 30 perces kezdettel Suba Zoltán fényképész Nagybányai fényképtár című könyvét  bemutatja Balogh Béla nyugalmazott levéltáros, verset szaval Balogh Ádám. A 168 könyvben máig ismeretlen és ritka fényképfelvételek, üvegnegatívok, papírképek, fekete-fehér filmképek kerülnek Nagybányáról és környékéről, a város történéseiről, az itt élő emberekről. 19 órától a budapesti Canarro Zenekar koncertje és koktél party követi.

Szombaton 10 órától emlékhelytúra, tisztelgés és koszorúzás lesz Kővárhosszúfalun és Koltón a Teleki Emlkhelyeken.

17 órától a Teleki Magyar Házban érdekes előadásokat tart a múltról és a jelenről Gajda Péter, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium tanára Miért lettek grófok a Telekiek címmel. Csinta Samu az Erdély újranemesítői és Arisztokraták honfoglalása című kötetek szerzőjével Galánthay Zsombor beszélget. 20 órától  előjegyzés alapján borkostolón lehet részt venni Borbély Zsolt Attilával.

Vasárnap 10 órától kerül sor a Teleki Ösztöndíjak és Teleki Emlékplakettek átadására a Nagybánya -óvárosi református templomban. 13 órától a Teleki Magyar Ház udvarán koszorúzással folytatódnak a Teleki Napok majd gulyás főznek és házikenyeret sütnek a ház kemencéjében. A szeretetvendégségen áldást mond Bakné Major Enikő református lelkipásztor, közreműködnek a koltói huszár hagyományőrzők a hangulatot és nótás kedvet Jenei István és Móré Lehel biztosítják.

Mindenkit szeretettel várnak a rendezvényekre.

(109)