Home Rendezvények Egyéb rendezvények Talpalat néptánc táborzáró ünnepség a Terebes Zenekarral

Talpalat néptánc táborzáró ünnepség a Terebes Zenekarral


Családias, kellemes hangulatban zárult a Talpalat Néptánctábor 2017 augusztus 30. a szegedi Terebes zenekar és a szegedi Délikert Táncegyüttes tagjaival miközben a Teleki Magyar Ház udvarának kemencéjében sült a finom házikenyér és óriási üstben szorgalmas szülők kavargatták a gulyást. A Terebes Zenekar előadásában moldvai tánczenét hallhattunk, csomakőrösi lánykák bemutatták a székely ruhát, és megismertük a gömöri népviseltet. A délalföldi koreográfia és a Talpalat Néptánccsoport előadását  fergeteges táncház követte, ahol a talpalávalót a Terebes Zenekar biztosította. A néptánctábor  záróünnepsége gulyásozással zárult.

A kulturális program a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg. A projekt fő pályázója a Délikert Kulturális Egyesület valamint a Regionális Együttműködésért Alapítvány, az erdélyi és partiumi partnerek a Szilágysomlyói Katolikus Plébánia, a Csomakőrősi Kőrősi Csoma Sándor Egyesület és a Nagybányai Teleki Magyar Ház voltak. A program célja a nemzeti identitás megerősítése a szórványban,  tájékoztatott Garamvölgyi Anett, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa Szilágysomlyón.

Kulturális örökségünk egymásnak, és közösen  való átadása örömet jelentett mindenkinek.

A Terebes Zenekar 2014. alakult Szegeden, számos vándortáncházban vesznek részt, koncerteket tartanak, és nagyon fontosnak tartják a közös éneklést, és a közös táncolást.

Garamvölgyi Anett nem előszőr jár Nagybányán, szívesen tér vissza, számára öröm látni, hogyan újul a Ház és egyre épül a közösség,  egyre több a programlehetőség.

A második Talpalat Néptánctábor a nagyobbaknak szólt, ők szilágysági táncokat tanultak.

A táborban 26 gyermek vett részt, a tábor második felében az utánpótlás csoport is csatlakozott. A táncok között kézműves tevékenységeken ügyeskedtek, nemezelt tulipánokat készítettek, hímeztek, gyöngyöt fűztek, a fiúk bőrdíszművességgel foglalatoskodtak. A két néptánctáborban elsajátított tánckoreográfiák a Főtér fesztiválon kerülnek bemutatásra.

 

(105)