Home Máramarosi visszhang A hét riportja Szolnok, Nagybánya testvérvárosának alpolgármestere átadta Kárpát-medence kenyerét

Szolnok, Nagybánya testvérvárosának alpolgármestere átadta Kárpát-medence kenyerét


Szolnok, Nagybánya testvérvárosának alpolgármestere átadta a Kárpát-medence kenyerét az Új kenyér napján, 2017 augusztus 20. a Szentháromság templom előtti téren, a Szent István napi búcsús szentmisén.

A kenyeret, megáldásáig a Szolnoki esperesi Hivatalból érkezett apolitus és két nagybányai cserkész őrizte.

Fejér Andor, Szolnok alpolgármestere szeretettel köszöntötte a nagybányai közösséget, Catalin Chereches polgármestert és Vida Noémi alpolgármestert a testvérváros polgárai, a képviselőtestület és Szalay Ferenc polgármester nevében.

A továbbiakban a Magyar Nemzet legrégebbi ünnepét köszöntötte Szent István király napját amelyet 934 évvel ezelőtt ünnepeltek először.

Szolnok testvérváros is hasonló módon ünnepel augusztus 20. Este istentisztelettel köszöntik az ünnepet és éjszaka tűzijátékkal Szent István Napját. Az alpolgármester megemlékezik, hogy a 934 év alatt nem mindig volt ilyen magasztos ez az ünnep mivel a háborús évek alatt nem lehetett emelkedett hangon és szívvel ünnepelni.

A Nagybányára érkezett Kárpát- medence kenyere a szolnoki pékségben sült, szolnoki, komáromi, beregszászi, sepsiszentgyörgyi és zentai pékek együttesen dagasztották.

Fejér Andor, Szolnok alpolgármestere ünnepélyes keretek között átadta Szolnok város ajándékát, az Új kenyeret Catalin Chereches, Nagybánya polgármesterének. A kenyeret közösen megkóstolták.

Catalin Chereches, Nagybánya polgármestere örömét fejezte ki, és megköszönte főleg a magyar közösségnek, és a római katolikus közösségnek, hogy együtt ünnepelhetjük Szent Istvánt a város szívében, és együtt emlékezhetünk meg arról, hogy a város Szent Szűz Mária és Szent István oltalma alatt áll. Tiszteletét fejezte ki a magyar közösség iránt, hogy gyermekeinek, unokáinak átadja mindazt ami a legszentebb számára: a nyelvét és a hitét. Gratulált, és bátorítását fejezte ki megemlítve, hogy a szülők, az elődök, de ugyanakkor a gyermekek jövőjére nézve, a városra nézve becsületbeli kötelesség. Elmondása szerint Nagybánya óriási értéke a sokszínűségből fakad, abból a tényből, hogy a város szívében magyar, román, német és már nemzetiségek együtt imádkoznak, és együtt esznek ugyanabból a kenyérből, mit sem gondolva ki dagasztotta ezt, mert mindenki tudja, hogy szívvel és szorgalommal készült, amiért gratulált és elismerését fejezte ki. Elmondta, hogy nagyon szeretne, ha Isten megvilágítná mindenkinek a lelkét és az elméjét, ha mindenki megértene, hogy közös házunk van itt , és ez Nagybánya, számunkra ez a ház egy szent hely, és mi nagybányaiak vagyunk, – mondta.

Megköszönte Román János esperesnek, hogy egybegyűlhettünk, megköszönte a szolnoki alpolgármesternek a szimbolikus ajándékot, és elmondta, hogy pár nap múlva sok szeretettel mennek el egy szolnoki látogatásra.

„Egy szimbolikus nap a mai, egy jelképes est, egy est amelyen kifejezzük újra a hitünket, újra felismerjük értékeinket, elismerjük egymást. Én mint a város első polgármestere elismerem, hogy a nagy dolgokat ebben a városban a magyar közösség méltó és szorgalmas polgárai tették a román, és a többi nemzetiséggel együtt, de mindannyian együtt nagybányaiak vagyunk, és azok is maradunk” – mondta befejező beszédében Catalin Chereches, Nagybánya polgármestere.

Az Új kenyeret,Szolnok testvérváros ajándékát Román János római katolikus esperes áldotta meg.

(47)