Home Rendezvények Egyéb rendezvények A színjátszó tábor záróelőadása – Nagybánya története és legendái

A színjátszó tábor záróelőadása – Nagybánya története és legendái


Színjátszó tábort szervezett Moldován Blanka és Frumen Gergő, a szatmárnémeti Harag György Társulat színészei  2017 július 3-július 9 között a Nagybányai Teleki Magyar Házban. A színházi gyakorlatok mellett, a tábor végére összeállítottak egy  színdarabot Nagybánya történetéről, legendáiról.

A tábort tavaly is megszervezték, nagy sikere a folytatására késztette a két színészt és a Teleki Magyar Ház vezetőségét.  A kezdeményezés valójában néhány évvel ezelőtt született amikor Moldován Blanka, még egyetemista volt. A táborban 30 gyermek vett részt, közülük nyolc kisiskolás akik a záróelőadásban is mint mini óriások jelentek meg. 

A tábor elsődleges célja volt a színházon keresztül minél jobban kommunikálni egymással, a színházi gyakorlatokon keresztül nem csak színészetet tanulni, hanem emberséget, egymásra való viszonyulást, egymásra figyelést, hidakat építeni.  A táborozók játékosan tanultak különböző ritmusgyakorlatokat amely által egy kicsit más bőrébe bújhattak.

A harmadik naptól kezdve elkezdtek dolgozni a záróelődáson amelyet Nagybánya története és legendái témában állították össze a gyermekekkel közösen.

A két színész számára külön kihívás volt 30 személy részére szerepet kialakítani. A tábor, Frumen Gergő színész szerint, egy iskolatábor szerepét is betöltötte,  érdekes volt számára olyan dinamikus helyzeteket látni amikor látványosan képesek voltak  a táborozók felzárkózni ahhoz aki egy adott pillanatban jobban teljesít.

A záróelőadás végén a gyermekek emléklapot és egy könyvet kaptak.  A Tatárok, betyárok, bányarémek – Folklorhagyományok Nagybánya vidékéről kötetet a Nagybányai Teleki Magyar Ház biztosította, és tulajdonképpen a könyv ihlette a szervezőket is a záróelőadás témájában.

(116)