Home Rendezvények Egyéb rendezvények “Szigeten élünk” címmel rendezett flashmobot a SZIGET Táncegyüttes

“Szigeten élünk” címmel rendezett flashmobot a SZIGET Táncegyüttes


“Szigeten élünk” címmel rendezett flashmobot a SZIGET Táncegyüttes a történelmi Máramaros vármegye egykori központjában, Máramarosszigeten.

A cím a település megjelölésén túl a máramarosszigeti szórványhelyzetre szeretne rámutatni. A Máramarosi medencében elhelyezkedő város 36 ezer fős lakosságnak csupán a 10-12 százaléka magyar.

Szigeten élünk. Máramarosszigeten az elmúlt évek során egy összetartó magyar közösség alakult ki, akik büszkék magyarságukra, és fontosnak tartják megélni hagyományaikat, A néptánc, mint közösségformáló erő nagyban hozzájárul, hogy még sokáig hallható legyen magyar szó Máramarossziget utcáin.

A helyi magyar közösség megmaradásának egyik kulcskérdése az anyaországgal való kapcsolat megerősödése, melyre a flashmob kiváló alkalmat adott, hogy az eseményre számos magyarországi vendégművész érkezzen.

Megtisztelt jelenlétével Fábián Éva népénekes és mesemondó, aki az esti táncházban nagyszerű meséivel lenyűgözte az időseket, gyermekeket egyaránt.

A SZIGET Táncegyüttes sorait erősítették a TÉBLÁB Alapfokú Művészeti Iskola táncosai, akik művészeti vezetőjükkel, Vörös Árpáddal érkeztek. A talpalávalót pedig Olasz György és Turiné Jámbor Rita prímások, Turi András, Szűcs Sándor és Horváth Margit brácsások, valamint Pálfi Zsolt nagybőgős biztosították.

Hisszük, és az esemény is bizonyította, hogy Máramarosszigeten megvan még az erő a megmaradáshoz, valamint az akarat a fejlődéshez, így tehát bizakodóan tekintünk a jövőbe.

SZIGET Táncegyüttes

 

 

 

(88)