Home Hírek Magyar közösség Sárospatak bemutatkozott Nagybányán

Sárospatak bemutatkozott Nagybányán


Bemutatkozott Sárospatak Nagybányán, a Teleki Magyar Házban 2016. november 17-én, csütörtökön. A nagybányaiak egy gazdag kulturális programnak és egy kellemes estnek voltak a részesei. A sárospataki Művelődés Háza és Könyvtára valamint a Művelődés folyóirat betekintést nyújtott a történelmi városról, az iskolavárosról, a kultúra magyar városáról előadást tartott a Művelődés Háza és Könyvtára Kamarakórusa, elhangzottak népdalfeldolgozások, Pataki diák anekdoták, diákdalok, fellépett a Bodrog Néptáncegyüttes, a rendezvény résztvevői megismerkedhettek az úri hímzéssel, és Tokaj-hegyaljai, az Ászok Borház különleges borait kóstolhattak.

Dávid Lajos köszöntő beszédében felelevenítette a Teleki Magyar Ház és a sárospataki Művelődés Háza és Könyvtárával valamint a Sárospataki Képtárral való közös együttműködést az évek folyamán. Ennek a kapcsolatnak köszönhetően számos nagybányai festőművész tárlatát sikerült tájoltatni nem csak Sárospatakra, hanem Magyarország más településeire is, ugyanakkor néhány évvel ezelőtt Nagybányán láthattuk Andrássy Kurta János szobrászművész alkotásait és megismerhettük munkásságát, valamint Molnár Irén festőművész tárlatának lehettünk részesei. A történelem folyamán számos nagybányai egyéniség sárospataki volt mint: Kopácsi István lelkész és iskolaalapító, Buzinkai Mihály iskolaigazgató, és Czelder Márton református lelkész.

Csatlosné Komáromi Katalin a Művelődés Háza ás Könyvtára igazgatója számára megtisztelő Sárospatak város és a közművelődési intézmény számára, hogy a műemlékekben és szellemi műhelyekben gazdag település  bemutatkozhatott Nagybányán.

A sárospataki Makovecz-ház 2010–ben megkapta az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Észak-Magyarországi Képviseleti Pontja címet.

Sárospatak, mint történelmi város valamint jelentőségéről a magyar történelemben vetített képes előadás keretén belül beszélt Bordás István a Sárospataki Képtár vezetője.

A Művelődés Háza és Könyvtára Kamarakórusa népdalfeldolgozásokat adott elő Dr. Sándor Zoltán karnagy vezényletével.

Az iskolavárost vetítettképes előadással Bordás József mutatta be.

Pataki diák anekdotákat adott elő Darmos István.

Előadásával ismét megörvendeztette a közönséget a Kamarakórus, ezúttal Pataki diákdalokat énekeltek.

Sárospatak kulturális életének a bemutatását a Bodrog Néptáncegyüttes előadása követte.

A rendezvény borkostolóval ért véget, az Ászok Borház különleges borait kóstolhatta meg a közönség. E

 

(36)