Home Rendezvények Főtér Fesztivál A Rákóczi Szövetség ösztöndíjainak átadása a Főtér Fesztiválon

A Rákóczi Szövetség ösztöndíjainak átadása a Főtér Fesztiválon


„Megtanulom, megőrzöm” címmel ünnepélyes keretek között adták át a Rákóczi Szövetség 2017. szeptember 15. , pénteken Nagybányán a Főtér Fesztiválon, a Máramaros megye és az Avasok magyar tannyelvű előkészítő osztályosainak ösztöndíjait. 12 település 117 kisiskolása lépett fel a nagyszínpadra, luftballonokat lobogtatva, majd közös énekléssel ünnepelték meg a jeles eseményt.

A rendezvényt Markó Hajnal a Nagybányai Teleki Magyar Ház programszervezője és Csáki Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára köszöntötte.

A Rákóczi Szövetség nem először van Nagybányán, tavaly télen különböző magyar oktatást népszerűsítő programok keretén belül ajándékcsomagokat osztottak ki minden magyar anyanyelvű óvódásnak, és a szülőket érvekkel próbálták ráirányítani a magyar tannyelvű oktatás fontosságára.

A Főtér Fesztivál nagyszínpadán felléptek az oktatóikkal együtt a nagybányai Németh László Elméleti Líceum és a Nicolae Iorga Általános Iskola előkészítő osztályosai, a máramarosszigeti Leöwey Klára Líceum kisiskolásai valamint a felsőbányai, a koltói, a szamosardói, a monói, a hosszúmezői, a szinérváraljai, a domokosi, a sárosmagyarberkeszi, az avasújvárosi és a vámfalui magyar tannyelvű iskolák nulladik osztályosai. Idén Máramaros megyében és az Avasokban 117 gyermek kezdi az iskolát magyar nyelven.

Óriási volt látni látni a sok vidám magyar gyermeket együtt örülni a színpadon, és együtt énekelni.

(28)