Home Hírek Magyar közösség Petőfi-emlékünnep, Koltó 2017. Ünnepi beszédek, kulturális előadások

Petőfi-emlékünnep, Koltó 2017. Ünnepi beszédek, kulturális előadások


Petőfi Sándor és Szendrey Júlia házasságkötésének és mézesheteinek 170 évfordulóját ünnepelték Koltón, 2017 szeptember 3.A felemelő megemlékezés ünnepi istentisztelettel kezdődött és koszorúzással folytatódott a Kastélykertben ünnepi beszédekkel és előadásokkal.Délután a színpadon folytatódtak az ünnepi beszédek és a kulturális előadások. A Petőfi-emlékünnep zenés, táncos mulatsággal zárult.

Délután a Kastélykertben felállított színpadon, Csendes Lajos, Koltó polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket és közölte, hogy egy megnyert pályázat alapján másfél millió eurót kap a község, a Petőfi Emlékmúzeum, a Teleki kastély felújítására, amelyre felkerül majd az az emlékplakett amelyet Tarján József a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Emlékbizottság nevében ajándékozott.
Barabás János, a kolozsvári magyar főkonzulátus vezetője beszédét a család fontosságára építette, elmondta, hogy e nélkül nincs sem kisebb magyar közösség, sem nagyobb magyar közösség, nincsen nemzet sem.
Ioan Doru Dancus, a Máramaros Megyei Tanács elnöke elmondta, hogy két okból jött el az ünnepségre, az egyik a koltói közösség iránt érzett tisztelet másodsorban pedig Csendes Lajos polgármester iránti különös tisztelet.
Továbbá beszédet mondott Béres István a Történelmi Máramaros RMDSZ elnöke, a Történelmi Máramaros magyar kisebbségének üdvözletét hozta, akik elmondása szerint lélekben Koltón vannak. Mottója az építkezés volt, az átalakulás.
Dr. Galánthay Zsombor, Gróf Teleki Sándor ükunokája a közelmúltról beszélt az utóbbi 60-80 év fáradhatatlan munkáról amit a közösség a Teleki kastélyra, a Petőfi emlékmúzeumra fektetett, munka mely folytatódni fog, hisz két év múlva már egy felújított múzeumot látogatunk, egy új kastélykertben.
Fellépett a Carmina Renascentia nagykárolyi régizene együttes, Moldován Blanka és Frumen Gergő a Szatmárnémeti Harag György Társulat színművészei, a sárospataki 8kor Színház művészei, a segesvári Kikerics Néptáncegyüttes. Az esőzés miatt az emlékműsor a Teleki Sándor Kultúrotthonban folytatódott Tarnai Kiss László budapesti előadóművész és a koltói Somfa Néptáncegyüttes előadásával. Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerepében közreműködtek helyi hagyományőrzők. Az emlékünnep Petőfi bállal zárult, amelynek keretében a budapesti Interoperett művészei szórakoztatták a közönséget.

(69)