Home Hírek Magyar közösség Nyílt nap a Református Egyházközség Híd utcai épületében

Nyílt nap a Református Egyházközség Híd utcai épületében


Nyílt Napot szervezett a Nagybánya-óvárosi Református Egyházközség a Hid utcai épületében, a volt Református Iskolában, 2016 február 28-án. A delelőtti istentisztelet követően a hívők felhívást kaptak a Református Iskola épületének a meglátogatására, a felújítási munkálatok jelenlegi állásának a megtekintésére.

A fehívás a Szenháromság Római Katolikus Templomban is elhangzott, viszont a meghatározott időtartamot az építészeknek nem sikerült betartani, ezért volt akit zárt kapuk fogadtak.
A Református Egyházközség Híd utcai épületét 1697-ben vásárolták a Schola Rivulina iskola diákjainak a szállásolása céljából.Lelkész és kántor-tanitói lakásként működött, majd egy tanterem építésével református felekezeti iskolává vált. 1823-tól kisebb megszakításokkal folyt az oktatás 1966-ig. 1859-ben elhatározták az emeletes iskola építését és 1860 őszén már megkezdték benne az oktatást. 1948-ig Református Iskolaként működött amikor államosították. 1948 és 1966 között vegyes tannyelvű iskolaként működött . 2014-ben a Nagybánya-óvárosi Református Egyházközség a néhány éve visszakapott épület rendeltetése felöl dönt, a Németh László Elmélet Líceum keretén belül működő ovóda csoportok és az elemi oktatás kapna helyet. 2014-ben megkezdék az épület felújítási munkálatait. Mivel az Önkormányzat nem finanszírozhat rehabilitációs munkálatokat egy olyan épületen mely nem a város tulajdona, a munkálatokat adományokból fedezhetik.

(40)