Home Hírek Magyar közösség Múzeumot nyitott a református egyházközség a felújított gyülekezeti házban, Máramarosszigeten

Parse error: syntax error, unexpected ':' in /home/mmhirlap/public_html/wp-content/plugins/cactus-video/shortcode/cactus-player.php(324) : eval()'d code on line 1

Múzeumot nyitott a református egyházközség a felújított gyülekezeti házban, Máramarosszigeten


Megnyitották Máramarosszigeten Szabó Aurel közel 150 éves könyvtárát valamint Prielle Kornélia  emlékszobáját  2016 október 23 –án. A múzeumot, a református egyházközség felújított gyülekezeti házában rendezték be.

Szabó Aurél köz- és váltóügyvéd a máramarosszigeti református egyházközség egykori főgondnoka, az Ügyvédi Kamara alelnökének magánkönyvtára 4500 kötetet számlált, a régi értékes tárgyak mellett, ebből  közel 2000 kötet ma is megtekinthető.  A könyvesbútor üveglapjaiban a nagy klasszikusok, Shakespeare, Goethe, Schiller, Arany János és Jókai Mór nevei vannak gravírozva.

A könyvtárban XIX századi tudományos, művészeti, jogi és földrajzi könyvek mellett egy 1897-ben nyomtatott aranyozott, illusztrált biblia is található.

A múzeumban Szabó Aurel íróasztala, a székei, fotelei mellett látható Szilágy István, a Református főiskola igazgató tanárának emlékszobra és a máramarosszigeti születésű Prielle Kornélia színésznő, a Nemzeti Színház örökös tagjának hagyatéka, személyes tárgyai. Prielle Kornélia karosszékére rá vannak hímezve azok a színdarabok címei amelyben fellépett, itt látható az a díszoklevél is amelyben  a színház örökös tagjává válasszák.

A falakon megtekinthető Prielle Kornéliáról, Szilágyi Istvánról valamint Szőllősy István polgármesterről készült festmény. A legrégebbi tárgy egy XVIII. századi asztalterítő.

(86)