Home Máramarosi visszhang A hét riportja A Maticska Jenő Alkotó- és Képzőművészeti Kör tárlatmegnyitója Nagybányán – Szent István Napok 2017

A Maticska Jenő Alkotó- és Képzőművészeti Kör tárlatmegnyitója Nagybányán – Szent István Napok 2017


A Szent István Napok 2017 rendezvénysorozat keretén belül, augusztus 17. csütörtökön megnyitották a Partner Galériában a Nagybányán alakult, Debrecenben működő Maticska Jenő Alkotó- és Képzőművészeti Kör tárlatát. A megragadó alkotások amelyeknek nagy része Nagybánya, Felsőbánya és Koltó tájait utcáit, épületeit, templomait tárják a közönség elé, az előadások, a szavalatok valamint a Bányászhimnusz és a Nemzeti imánk közös eléneklése emlékezetessé tette a délutánt.

A Maticska Jenő Alkotó- és Képzőművészeti Kör tíz év után első alakalommal mutatkozott be Nagybányán.

A Kör tagjai évekkel ezelőtt a Nagybányai festőtelepre tett látogatásuk alkalmával döntötték el életben tartani   Maticska Jenő nevét.

Az alkotók úgy jönnek Nagybányára akárcsak haza,” ez a mi bölcsőnk”   fogalmazta meg Kerékgyártó Kálmán a Kör alapító tagja.

A Kör 16 tagjának kiállított festményei mellett ,a falakon két Nagybányán született vers is olvasható. Kerékgyártó Kálmán és Keresztúri Mária elszavalt egy csángóföldi ihletettségű négykezes verset.

Az alkotások Erdélyhez, a Parciumhoz, vagy a Csángóföldhöz kötődnek, helytörténeti szempontból is fontos pillanatokat, utcákat, épületeket örökítenek meg a művészek, amelyek talán pár év múlva már nem fognak létezni. A festményekről visszaköszön Nagybánya, Felsőbánya, Koltó, Kővár, Torockó, Nagypetri, Nagyvárad vagy Csángóföld. Színezékekben, árnyalatokban, életképekben és stílusokban, gazdag, izgalmas kollekció tárul a közönség elé. Megismerkedhetünk egy különleges stílussal a moduláris grafikával, ugyanakkor megtaláljuk a kontúrfestészetetet, a fotórealisztikus stílust, vagy az impresszionista, expresszionista stílus jegyeit. A kiállítás egészében véve életerővel tölti fel az embert.

Kerékgyártó Kálmán és Keresztúri Mária megosztott a nagybányai közönséggel egy a Nagypetri   templomban készült négykezes verset.

Kondrák Matyikó Margit nagybányai festőművész a művészetről, a művészről beszélt, arról a folyamatról, ahogyan a halott tárgyakból a művész olyan dolgokat varázsol amelyek érzelmeket váltanak ki, gondolatokat ébresztenek és megragadják az embert.

Varga Károly nyugalmazott református esperes beszédének a lényegét a jubileumi alkalomra, az emlékezés idejére építette.

Román János római katolikus esperes, Maticska Jenőről és életművéről beszélt, megköszönte a Kör tagjainak, hogy Maticska Jenő nevével folytatják az ő művét.

A tárlatmegnyitó végén az egybegyűltek elénekelték a Bányászhimnuszt és a Nemzeti imánkat.

(96)