Home Hírek Magyar közösség Máramarosszigeten tartott előadást Varga Csaba nagyváradi hegymászó himalájai expedícióiról

Máramarosszigeten tartott előadást Varga Csaba nagyváradi hegymászó himalájai expedícióiról


Máramarosszigeten tartott előadást Varga Csaba nagyváradi hegymászó himalájai expedícióiról, 2017 november 22. szerdán a Hollósy Simon Művelődési Egylet szervezésében és Jóna Bálint meghívására.

Varga Csaba a negyedik magyar, aki meghódította a Manaszlu 8163 méter magas csúcsát 2017 szeptemberében.

A nagyváradi hegymászó oxigénpalack használata és serpák támogatása nélkül jutott fel a Föld nyolcadik legmagasabb hegyére, feltűzte a magyar zászlót és indulásától mindössze 30 nap alatt visszaért Budapestre.

A sikeres expedíció mondanivalója hogy nincs lehetetlen, ezzel is ösztönözve   főleg az elszakított területek   összmagyarságát arra, hogy ne adják fel   őseink hagyományait, tartsák meg magukat magyarnak, vallja a hegymászó.

Máramarosszigeti bemutatójának egyik célja volt a közösséggel együtt megemlékezni a helyi születésű dr. Szabó Leventéről, aki 2009-ben Erőss Zsolték csapatával indult útnak, de fáradtság miatt nem ért fel a csúcsra, és ereszkedés közben több mint 500 métert zuhant.

Varga Csaba a világ nyolcezer méternél magasabb több csúcsára jutott fel, 2013-ban megmászta a Gasherbrum II, 2014-ben a Broad Peak tetején járt. Minden expedícióban a legnehezebb a csúcstámadás, vallja a hegymászó.

Varga Csabát Máramarosszigeten telt ház fogadta ,a hegymászónak is nagyon tetszik a város és épített öröksége, örömmel tapasztalta, hogy egy   virágzó magyar közösséggel állhatott szemben.

Az előadáson bemutatásra került a himalájai csúcs megmászásának egy-egy szakasza, és néhány történet az expedícióból. Az előadás végén   a Himaláján készült fotókkal színesített naptárat lehetett vásárolni.

Riporter: Zahoránszki Brigitta,

operatőr: Lovász Dénes és Téglás János

vágó, szerkesztő: Pongrácz Panni

 

 

 

(56)