Home Hírek Magyar közösség Máramaros megye magyar lakta településeire látogatott a Virrantó

Máramaros megye magyar lakta településeire látogatott a Virrantó


Máramaros megye magyar lakta településeire látogatott a Virrantó, egy mobilbusz mely rengeteg játéknak ad helyet felcserélve a modern technológia vívmányait a közös hagyományos játékokra, a kézműves foglalkozásokra és a néptáncra. A virrantó egy alkotott szó, ami azt jelenti, hogy valami keletkezik, s mivel ez az első ilyen busz Magyarországon így lett a neve Virrantó.

A mobilbusz célja, hogy készség- és képességfejlesztő játékok legyenek benne amit majd otthon a családban, közösségekben tovább lehet folytatni és korhatár nélkül bárki bekapcsolódhasson.

A mobilbuszban vannak építő játékok, logikai játékok, társasjátékok, vagy szerepjátékok, és kültéri játékokat is szerveznek.

A mobilbuszt Ferkó Zoltán kezdeményezte, egy lakókocsival kezdte, majd kialakított egy mobilkönyvtárat, iskolabuszt és játékbuszt.

Szatmár megye után, Máramaros megyében voltak Szinérváralján, Kapnikbányán, Felsőbányán, Szamosardón, Sárosmagyarberkeszen, Koltón, Máramarossziget után Hosszúmezőre mennek, és aztán bejárják egész Erdélyt.

Ez a körút többnyire önkéntes munkával valósul meg, amelyet a helyi iskolák támogatnak, Máramarosban a Teleki Magyar Ház irányításával jutottak el a különböző településekre.

Máramarosszigeten a Leöwey Klára Líceumban nagy lelkesedéssel fogadták a gyermekek a mobilbuszt és a táncoktatást.

(147)