Home Rendezvények Egyéb rendezvények Koltó és Katalin 100 éve a régi fényképek tükrében

Koltó és Katalin 100 éve a régi fényképek tükrében


“Koltó és Katalin 100 éve a régi fényképek tükrében” címmel nyitottak fényképkiállítást Koltón.

Július 9-én, vasárnap  a koltói falunap keretén belül került sor a fotókiállítás megnyitójára amely előreláthatóan őszig lesz látható, minden vasárnap 16-18 óra között.

A kiállításmegnyitón beszédet mondott és a kiállított anyagról beszélt Kádár Helén a Petőfi Emlékmúzeum vezetője, dr. Galánthay Zsombor, gróf Teleki Sándor ükunokája, és az önkormányzat részéről Ladányi Sándor képviselő.

A fényképkiállítás egy jeles jubileumi emlékünnep-sorozat része, idén lesz 170 éve, hogy  Petőfi Sándor és Szendrey Júlia hat hetet töltött Koltón, a mézesheteket.

Több mint ötszáz fotó került kiállítva tablókon, különböző kategóriákba osztva. A legnagyobb részük koltói családoktól származik. A legrégebbi fotó 1899-ben készült és Petőfi Sándor somfájának a megkoszorúzását ábrázolja. A képek az első világháború idejétől mutatják be a hétköznapi, ünnepi és gyülekezeti életet, a kastélyt valamint a kastélykertet, az iskolákat, régi nádfedeles házakat, ma már nem

Olyan történelmi események kerültek bemutatásra, mint: gróf Teleki Sándor újratemetése 1936-ban, Octavian Goga látogatása Koltón 1934-ben, a magyar hadsereg bevonulása Nagybányára 1940-ben, vagy az országzászló avatása 1941-ben.

Néhány különleges dokumentumot is bemutattak: többek között a Petőfi Sándor halálának 50. évfordulóján, 1899 július 30-án, tartott ünnepségről készült korabeli cikket, és az egykori kastélypark történetét feldolgozó botanikai diplomamunka alapján készült rekonstruált alaprajzokat.

A megnyitó ünnepségen bele lehetett lapozni egy az 1700-as években nyomtatott sirató könyvben, amelynek egyes lapjai a kiállított anyagok között is fellelhető.

A szervezők elmondták, hogy a fényképek gyűjtési akciója a kiállítás megnyitásával nem áll meg, tovább fogják folytatni, és egy helytörténeti fotótárba fognak kerülni.

Mindazokat a személyeket akik fényképeket adományoztak megajándékozták egy emléklappal.

 

(55)