Home Máramarosi visszhang A hét riportja Kitüntették a magyar oktatókat – Pedagógus gála első alkalommal

Kitüntették a magyar oktatókat – Pedagógus gála első alkalommal


A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Máramaros megyei elnöksége 2017 március 30-án a Szentháromság templomban, első alkalommal, ünnepélyes keretek között kitüntette azon pedagógusokat és támogatókat, akik hozzájárultak a magyar nyelvű oktatás megtartásához és minőségi fejlesztéséhez.

Az eseményen közreműködött a Németh László Elméleti Líceum énekkara, valamint Leghel Márius és Grigorian Smaranda.

A Romániai Magyar Pedagógus Szövetség megalakulásának 25. évfordulója alkalmából 2016 december 10-én,  Sepsiszentgyörgyön nagyszabású gála keretein belül kitüntették a jelenlegi megyei elnököket, és mindazokat akik a Pedagógus Szövetséget támogatták.  A Nagybányán első alkalommal megszervezett Pedagógus-gálával egy hagyományt szeretnének elindítani, vallotta Lapsánszki Edit a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Máramaros megyei elnöke.

Első alkalommal osztottak ki Nagybányán pedagógus szolgálati emlékérmeket azon pedagógusoknak akik évtizedekig  nagy sikerrel szolgálták a magyar tannyelvű oktatást, Hiripi Erzsébet óvónőnek és Longáver Lajos matematika szakos tanárnak.  A pedagógus szolgálati emlékérmek átadása a magyar állam támogatásával valósult meg. Hiripi Erzsébet óvónő megköszönte, hogy érdemesnek tartották erre a díjra, pedagógus társainak és a Szövetségnek kívánt erőt, egészséget és sok kitartást munkájukban. Longáver Lajos matematika szakos tanár megköszönte, hogy a 43 éves munka után, melyet 23 évet a magyar tagozaton folytatott, ilyen kitüntetésben részesült. Elmondása szerint úgy a magaviselet-,  mint a felkészülés szempontjából a Németh László Elméleti Líceum messze túlhaladja azokat az iskolákat amelyben még tanított, és tanít. “A nagybányai magyar oktatás jövője elsősorban tőlünk, a magyar közösségtől függ, mert a városunkban addig fog magyar tannyelvű oktatás létezni, ameddig lesz magyar gyermek’, – mondta el beszédében Longáver Lajos. A magyar oktatásnak további nagyon sok esztendőt kívánt.

A Pedagógus Szövetség elismerő okleveleket és emléklapokat osztott ki két kategóriában: a pedagógusoknak és a támogatóknak.

Elismerő oklevélben részsült: Soltz László, Cziple Aurél, Vicsai János, Vlaicu Zsuzsanna, Dávid Erzsébet, Vida Zoltán a Németh László Elméleti Líceum első igazgatója, dr. Váradi Izabella, a Németh László elméleti Líceum jelenlegi igazgatója,  Béres Ildikó, a Leöwey Klára Líceum volt igazgatója, Nagy Jenei Zoltán, a Pedagógus Szövetség első Máramaros megyei elnöke,  Hitter Annamária a kisebbségi oktatásért felelős volt tanfelügyelő. Béres Ildikó alpolgármester, a Leöwey Klára Líceum volt igazgatója elmondta, hogy a díjat átadja a Leöwey Klára Líceumnak, mert mindaz amit Máramarosszigeten a magyar tannyelvű oktatás terén elértek, a tanári kar közös munkájának eredménye. Hitter Annamária, a felsőbányai líceum igazgatója kifejtette azon reményét, hogy a további 2 vagy 3 évtízedet a magyar tagozaton élheti meg.

Emléklapban részesült Molnár Judit, a domokosi  Benkő Ferenc Általános Iskola igazgatónője, Nagy Annamária a szamosardói Kós Károly Általános Iskola igazgatónője, Torkos Imre a koltói Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója, és Asztalos Ilona tanítónő a szinérváraljai Alexiu Berinde Általános Iskolától.

A támogatók kategóriájában elismerő oklevélben részsült Vida Noémi Nagybánya RMDSZ-es alpolgármestere. Emléklapot kaptt: Bónis István volt parlamenti képviselő, Ludescher István volt RMDSZ elnök, Béres István volt palamenti képviselő, Kovács Richárd önkormányzati képviselő, az Iskoláinkért, Gyermekeinkért Egyesület, Pongrácz Panni és a Bányavidéki Új Szó.

A Pedagógus-gála a Nicolae Iorga Általános Iskola két első osztályos diákjának a szavalatával kezdődött. Igét hirdetett Tasnádi András Zsolt református lelkipásztor, ünnepi beszédet mondott Vida Noémi  RMDSZ-es alpolgármester és Ludescher István volt RMDSZ elnök. Vida Noémi alpolgármester a pedagógusi pályáról beszélt, többek között kifejtette, hogy a tanítók és a tanárok mindig az ifjú nemzedék műveltségét teszik előtérben, és azért tudják munkájukat oly nagy szeretettel végezni, amelyért elismerés és köszönet jár. Megköszönte elkötelezett munkájukat, mindennapos helytállásukat, és boldog születésnapot kívánt az RMPSZ-k. Ludescher István elmondta, hogy a pedagógusnak semmilyen más nyelvben nincs ilyen tartalma ennek a kifejezésnek mint a magyarban, nevelni és tanítani, nevelni és oktatni, felkészíteni a fiatalokat az életre, hogy minnél jobban megfeleljenek a mi állandóan növekvő társadalmi követelményeknek.

Közreműködött a Német László Elméleti Líceum kórusa, Fülöp Gábor vezényletével.

Ünnepi beszédet mondott Tepfenhárdt Ágota tanfelügyelő és Vicsai János volt főtanfelügyelő helyettes . “A magyar tannyelvű oktatás fennmaradása megyénkben, valamint a minőségi oktatáshoz elengedhetetlen a jó együttműködés, az oktatás  különböző szintjein tevékenykedők közötti párbeszéd, az áhított szakmai szolidaritás. A jövőben mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy egymás mellett, és nem egymás ellen harcoljunk,” – mondta Tepfenhárdt Ágota tanfelügyelő. Vicsai János véleménye szerint azzal az összefogással amivel létrejött a Németh László Elméleti Líceum, létrejött a Leöwey Klára Líceum tovább lehet lépni a magyar oktatásban, összefogással hegyeket lehet megmozgatni még az oktatás terén is, széthúzással még egy szalmaszálat sem tudunk odébb tenni. Megkérte pedagógus társait, az oktatásban és az oktatásért tevékenykedőket, hogy helyezzék előtérben az összefogást és azokat a célokat, amelyek a magyar oktatás előtt állnak megvalósítsák. Vicsai János a következő szavakkal fejezte be beszédét: “legyünk őrzők itt a strázsán, és nem meghátrálni soha”.

A pedagógus szolgálati emlékérmek, az elismerő oklevelek és az emléklapok átadása után az RMDSZ támogatásával közreműködött Lenghel Marius hegedűn és Grigorian Smaranda zongorán.

A Pedagógus- gálát Román János, római katolikus esperes zárta, aki örömét fejezte ki annak, hogy a pedagógusok megünnepelik egymás munkáját, ami azt jelenti, hogy figyelnek egymásra és tisztelik egymást. Megköszönte a pedagógusoknak, hogy pályájukon nem csak informálnak, tanítanak, hanem formálnak is, hogy szép karaktereket nevelnek, hogy nem csak nyelvet, kultúrát adnak át, hanem erényeket is. 

Lapsánszki Edit a Romániai Magyar Pedagógusok Sövetségének Máramaros megyei elnöke reményét fejezte ki, hogy a Pedagógus-gálának lesz folytatása, jövőre még jobban, még szebben fog megrendezésre kerülni.

 

(114)