Home Hírek Magyar közösség Képességvizsga eredmények

Képességvizsga eredmények


A megye 9 magyar tannyelvű általános iskola 113 nyolcadik osztályt végzős diákja iratkozott be a nemzeti képességi vizsgákra ebből a vizsgákra 106-an jelentkeztek. A kilenc általános iskolából 4- iskolának az átlaga 7 és 8 között van, ezek a koltói Petőfi Sándor Általános Iskola ahol az átlag 7,89, a nagybányai Nicolae Iorga Általános Iskola átlaga 7,86, a Németh László Elméleti Líceum átlaga 7,29 és a Leöwey Klára Líceumé 7,01 . A hét hiányzóból 5-ön Domokosról vannak, és egy egy Szamosardóról valamint Szinérváraljáról. Domokoson a nyolc beiratkozott diák közül csak három vizsgázott.
A nemzeti képességi vizsgákon a megye magyar diákjainak 90.57% atmenő átlagot teljesített, a megye két általános iskolájának nyolcadikosai a felsőbányai Közlekedési Középiskola és a koltói Petőfi Sándor Általános iskola minden tanulója átmenő jeggyel iratkozhat a líceumba. A megyéből mindössze 10 diák nem érte el az átmenő jegyet, a legtöbb 5-ön aloli jegy Szamosardón volt 4 , Szinérváralján 2, a többi általános iskolában egy-egy diák kapott 3-as ás 5-ös közötti átlagot.
A megye magyar nyelven végző nyolcadikosainak 12,26% -a, azaz 13-an értek el 9 és 10-es közötti átlagot, 8-an a Nicolae Iorga Általános Iskolából, ketten a Németh László Elméleti Líceumból és egy-egy diák a Leöwey Klára Líceumból, a felsőbányai Közlekedési Középiskolából és a szamosardói Koós Károly Általános Iskolából. Legnagyobb átlaggal Vas Annamaária Réka teljesített a Nicolae Iorga Általános Iskolából, 9.86-al, magyar nyelv és irodalomból 10-est kapott.
A diákok szerint a tételek könnyüek voltak
Átlagban a roman nyelv és irodalom valamint a matematika jegyek számtani középarányosa közel áll egymáshoz, a román átlag 6,50 a matematika 6,45 és a magyar 7,68.
Iskolától függetlenül általában a gyengébben teljesítő diákok, mindhárom vizsgatantárgyból gyenge jegyet kaptak, a szorgosabbak kissebb különbséggel mindenből ügyesen vizsgáztak.
A nyolcadikosok beiratkozása július 3-a és 7-e között zajlik. Akik a Leöwey Klára Líceum tremészettudományi szakára iratkoznak a 193 kódok kell bejelöljék. Akik a Németh László

(44)