Home Máramarosi visszhang A hét riportja Kapu – és kemenceavató ünnepség a Nagybányai Teleki Magyar Házban

Kapu – és kemenceavató ünnepség a Nagybányai Teleki Magyar Házban


Kettős ünnepség volt a Nagybányai Teleki Magyar Háznál, 2016 október 16-án, vasárnap. Felavatták a 135 éves restaurált Teleki Magyar Ház kapuját, és megsütötték a nyár folyamán, egy tábor alkalmával az udvaron felépített kemencében az első kenyeret. A kettős ünnepséget a Koltói Kamarakórus előadása és a kárpátaljai Credo Együttes koncertje tetőzte. A kemencében sült ropogós kenyeret az előadások után,  bográcsgulyással ízlelte a közösség.

A kemence építés gondolatát már több éve dédelgetik a Nagybányai Teleki Magyar Házban, idén egy felnőtt kemenceépítő tábor alkalmával, pár nap alatt az álom megvalósult. A nyílttéri fedeles kemencét az egész magyar közösség használhatja majd.

Minden éveben egy-egy kézműves tábor alkalmával  igyekeztek a  gyermekeket elvinni olyan helyre ahol közösen dagasztottak, és kenyeret, kenyércipókat sütöttek.

A kemenceépítő tábor felkeltette  több mint tíz felnőtt érdeklődését, magyarországi mesterember szakmai irányítása alatt, délelőtt és délután is dolgozva, öt nap alatt felépítették a kemencét.

A Teleki Magyar Ház vezetőségének elképzelése szerint rendeltetése túllépi a különböző táborok kereteit, s idővel bizonyos órarend szerint az egész közösség fogja használni.

A Kapu- és kemenceavató ünnepségen közreműködött a Koltói Kamarakórus, Fülöp Gábor karnagy vezetésével. Áhítatot tartott Bak Lászlóné Major Enikő református lelkipásztor. Köszöntő beszédet mondott Dávid Lajos a Teleki Magyar Ház főnöke, majd ismét fellépett a Koltói Kamarakórus. Verset mondott Balogh Csaba irodalomtanár és történeti összefoglalót Dávid Lajos. A téglajegyes támogatók között kisorsolták Sütő Petre Rozália martonvásári grafikusművész „A Teleki-ház kapuja” című grafikáját.

 Következett a kemence felavatása, az első kenyér megáldása. Közreműködött a Koltói Kamarakórus, és áldást mondott Tasnádi András Zsolt református lelkipásztor.

A Teleki-ház kapujának változásait 1908-2016 között, a fennmaradt képi dokumentumok alapján kiállították a Teleki Magyar Házban. A 135 éves kapu eredetileg is vörös színű volt, láthatjuk Ziffer Sándor festményén. A kapu restaurálását 2009-ben kezdték.

A történelmi kapu felavatásán közreműködött a kárpátaljai Credo Együttes, és áldást mondott Román János római katolikus esperes. A Credo Együttes koncertje után, az ünnepség házikenyeres bográcsgulyásozással zárult.

(33)