Home Hírek Magyar közösség Kápolnát, ravatalazót avattak fel Monón

Kápolnát, ravatalazót avattak fel Monón


Kápolnát, ravatalozót avattak fel Monón november elsején a Mindenszentek előnapján, a Reformáció 500. ünnepén, a Református egyház temetőjében. A hét falúból az első kápolna, ravatalazó amely működésbe lett téve. Az EU-s normáknak megfelelően,  Marosán Zoltán tervrajzai alapján épült kápolna,  hűtőkamrával és temetkezési teremmel van ellátva.

A kezdeményezés 40%-a  a Magyar Kulturális Minisztérium, a Máramaros Megyei Tanács és a helyi önkormányzat támogatásával valósult meg, a befektetés többi részét a helyi egyházak pénzbeli hozzájárulásával sikerült megoldani .

A Németországi Felthausen Evangélikus Gyülekezet két elektronikus orgonát ajándékozott Monónak, az egyiket a templomba helyezték el, a másikat a ravatalozóba.

A kápolnát minden felekezet használhatja, a monói  református gyülekezet 600 fős, a falú közösségének a fele magyar.

Monó csendes kis falucska, ahol a forradalom után szervezetten megvalósították a gáz, a víz bevezetését valamint a csatornahálózatot.  Az új Kultúrotthont a Monói Egyesület működteti.

Az avatóünnepségen beszédet mondott és prédikációt tartott Ecsedi Árpád koltói lelkész, Nagy András helyi lelkipásztor, és a monói ortodox egyház lelkésze.

(279)