Home Hírek Magyar közösség Hollósy Simonról utcát neveznek el, és felállítják Máramarosszigeten a Szűz Mária szobor hasonmását

Hollósy Simonról utcát neveznek el, és felállítják Máramarosszigeten a Szűz Mária szobor hasonmását


Hollósy Simonról utcát neveznek el, és felállítják Máramarosszigeten a Szűz Mária szobor hasonmását.

Hollósy Simonról utcát neveznek el, és felállítják Máramarosszigeten a Szűz Mária szobor hasonmását. A helyi önkormányzat november 28-i tanácsülésén napirendre került a még augusztus folyamán beadott kérvényezés, amit csütörtökön elvileg, egyhangúlag elfogadtak.

A kezdeményezés folyó év áprilisában kezdődött. A cél érdekében a Római Katolikus Egyházközség és a Simonicz Incze Kulturális Egyesület aláírásgyűjtést indított melyhez csatlakozott a Hollósy Simon Kulturális Egylet, a Hollósy Simon utca nevet a Református Egyházközség is támogatja.

Az 1776-ban a város főterén lévő parkban felállított  Szűz Mária szobor Máramarossziget védőszentje volt a II. világháború végéig, amikor az elvonuló orosz katonák lerombolták. A szobor hasonmásának a felállítását a főtéren egyhangúan megszavazta az önkormányzat. A Hollósy Simon utca nevet is elvileg elfogadták, viszont a magyar közösség által javasolt Plevnei utca első részének az átnevezésével nem egyezett bele mindenki. És újabb javaslatokat várnak a közösség részéről.

A következő időszakban, mindkét ügyben elindulhatnak a szükséges intézkedések. Hollósy Simon születésének 160-ik évfordulóján több mint valószínű ünnepélyes keretek között lesz átadva a róla elnevezett utca név.

A megmaradt szétrombolt szoborrész használhatatlan, több átalakítási folyamaton ment keresztül, viszont tudományos tanulmányozása fontos adatokat szolgálhat az eredeti szoborról.

Az 1776-ban felállított szobor az akkori Kincstár előtt állt, a mai ukrán líceum előtt, a Korona szállóval szemben, ahol ma az orosz hősök emlékére őrzött obeliszk áll.

A szobor költségeit a Római Katolikus Egyházközség állja.

A Szűz Mária szobor és a Hollósy Simonról elnevezett utca lelki megnyugvást jelentenek a máramarosszigetiek számára.

(208)