Home Hírek Magyar közösség Festőtábor zárókiállítás Felsőbányán

Festőtábor zárókiállítás Felsőbányán


„A Monte Medio, – Felsőbánya értékei” címszóval  szervezték meg idén a már hagyományossá vált  Nemzetközi tájképfestő tábort július 20-a és 30-a között Felsőbányán.  Július 29-én, pénteken került sor a táborzáró kiállításra. A Sportklub udvarán , a tábor 12 képzőművésze több mint 30 alkotását csodálhatta meg a közönség.  Az alkotások többsége a várost, és a környező természetet ábrázolják.

„Ezekkel a szép képekkel, amit a mai tárlaton, és táborzárón lehet látni, sikerül már többedik alkalommal is, hagyományt folytatni. Felsőbánya mindig híres volt a festészetet illetően, akár a régi évekről, a nagyon nagy festőkről beszélünk, akár a kortárs festőművészek munkáiról. Így sikerül évek óta egy festőtábort összehozva kialakítani azokat a munkákat amelyek a várost, a városképet, a környező természetet ábrázolják,” – mondta Hitter Ferenc , a festőtábor szervezője.

A tájképfestő táborban résztvevő képzőművészek: Balló Andrea Szegedről, Both Teodora, Gonda Zoltán,  Debrecenből, Kóter László Szatmárnémetiről, Kovács Bertalan Nagybányáról, Kovács Emil Lajos Szatmárnémetiről, Mile László , Papiu Grety, Suciu Nicolae Nagybányáról, Talpos Elizabeth, Tent Aurel Szatmárnémetiről, és Váma János Nagybányáról voltak.

Hitter Ferenc , a festőtábor szervezője nagyon örvend annak, hogy olyan kitűnő festőművészeket ismer és hívhat meg a táborba, akik örömmel festenek, és nagyon szépnek látják Felsőbányát és környékét. A festőművészek közül vannak akik nagy szeretettel járnak nem csak táborozni, hanem egyénenként, külön-külön is festeni tájképeket. Kovács Emil Lajos, Talpos Elizabet Szatmárnémetiről, éppen úgy járnak Felsőbányára mint annak idején Litteczky vagy Krausz Ilona jártak.

A festőtábor résztvevői mindannyiszor megmutatják Felsőbánya egy-egy új arcát. Felsőbánya számára nagyon fontos, hogy felélesszék azokat a művészeti mérföldköveket amelyet elődeink elindítottak Felsőbányán és Nagybányán, – mondta Pasca Dorin, Felsőbánya polgármestere.

Kovács Bertalan, egyetemi tanár, és festőművész bevallása szerint már gyermekkora óta szereti Felsőbányát, és izgatottan mondott köszöntetet a tábor szervezőinek.

Kovács Emil Lajos festőművész is megköszönte a lehetőséget, hogy részt vehetett a táborban, és elárulta, hogy már kinézte azokat a motívumokat amit jövőre meg fog festeni.

Tent Aurel képzőművész szerint a tábor egy tisztelgés azokra az elmúlt időkre amikor Felsőbányát a festészet és a bányászat jelképezte.

Idén sikerült egy aquarelle festőt  is hozni a táborban, és egy szatmárnémeti szobrászművészt. Kóter László egy domborművet alkotott bányász motívummal, amit a városházán helyeznek el.

A festményekről visszatekint az a szeretet amellyel a művészek festettek. A művek kromatikája vidám, meghitt hangulatot ad át a közönségnek.

A tábor tematikája Felsőbánya volt, előszeretettel választották a tájképfestészetet, és ezen belül az urbánus festészetet. A festőművészek rengetek vázlatot visznek el magukkal, amit a következő időszakban meg fognak festeni, mely ugyancsak Felsőbánya természetét fogja tartalmazni- árulta el Hitte Ferenc , a festőtábor szervezője.

A tábor tagjainak fele visszatérő, Hitter Ferenc szervező számára vannak olyan örökös tagok, akiket soha nem szeretne elveszíteni.

A művészek reggeltől estig festettek, viszont volt egy gyalogos séta, ahol a környék tájából lehetőségük volt inspirálódni, és autóval egy hosszabb kiránduláson vettek részt mely sokak számára az ihletet biztosította.

Hitter Ferenc szervező tervei közé tartozik egy állandó galéria létrehozása a városban.

 

(37)