Home Hírek Magyar közösség Európa Nap – 10 éve az Európai Unióban

Európa Nap – 10 éve az Európai Unióban


Az Európai Unió tagországaiban május 9-én ünneplik az Európa-napot annak emlékére, hogy Robert Schuman egykori francia külügyminiszter 1950-ben ezen a napon vetette fel a mai EU elődjének tekinthető nemzetközi szervezet létrehozását. Az ünnep megtartásáról 1985-ben döntöttek az akkor még Európai Közösségeknek nevezett szervezet állam- és kormányfői. Európa napja  az integráció legfontosabb jelképei közé tartozik.

Románia 2017 január 1-től tagja az Európai Uniónak, ezzel részeseivé váltunk Európa alapértékeinek  ami  a szabad közlekedést, a szabad munkavállalást, a szabad kereskedelmet illeti.

Az 1989-es előtti időszakhoz viszonyítva jelentősen megváltozott az életünk,  a legfontosabb tényezők közé tartozik a szabadság, a szólásszabadság, a szabad akarat és vélemény nyilvánítás, a szabad kereskedelem,  a piacgazdaság, ami mind, mind az ország fejlődéséhez vezet.

Egy olyan Európai Unióról beszélhetünk amely folyamatosan fejlődik, magyarázta Kovács Richárd, önkormányzati képviselő. Az Európai Unió ez egyetlen olyan szervezet amely a tagállamok és az állampolgárok szabad akaratából jött létre. Az unió nélkül az életünk, több mint bizonnyal nem ebben az irányban változott volna, és ha körülnézünk városunkban mind, mind az Európai Uniós befektetések eredményeit láthatjuk, a felújított Cinteremben,  a régi főtér rehabilitált történelmi épületeiben, iskoláinkban, az útszakaszainkban, a piacgazdaságban, és a mezőgazdaságban. Az Európai Unió ott van a mindennapjainkban, fogalmazott Kovács Richárd.  Habár, gazdaságilag nem állunk ott, ahol a nyugat európai országok, talán éppen azért mert ott van a hátunk mögött az 1989 előtti rendszer, de a 10 év alatt sokat fejlődtünk.

Az Európai Unió a béke eszméjéből indult ki.

(36)