Home Hírek Magyar közösség Egyedi gobelin és falisuba kiállítás a Partner Galériában

Egyedi gobelin és falisuba kiállítás a Partner Galériában


 

Egyedi gobelin és falisuba tárlatot tekinthetnek meg Nagybányán a Partner Galériában. A Nagybányai „Teleki Blanka” Nyugdíjasok Egyesülete szervezésében Rettegi Ferenc, gobelin és Bartha Imre, falisuba tárlatmegnyitójára került sor 2016 március 31-én. A Partner Galéria kilencedik kiállításán első alkalommal kerülnek a falakra festményeken kívül más művészeti alkotások.

A gobelin és falisuba alkotások saját kompozíciókra készültek, a miliméter papírra vetett saját rajzok bizonyos tehnikával kerültek a vászonra.

A tárlatmegnyítón Oravecz Gyöngyi a Partner Galéria társtulajdonosának köszöntő szavai után Hitter Ferenc újságíró tartott bemutatató beszédet.

“A művészi érzék, szép türelmes kivitelezése, Rettegi Ferenc és Bartha Imre foglalatosságát dícséri. Mindketten igen eltérő mai tevékenységük az életük folyamán végzett munkával. A bányaipar szakemberei művészi szépérzékkel létrehozták alkotásaikat. Rettegi Ferenc 1981-től végzi folyamatosan művészi munkálkodását. Első gobelinje egy cigánylány volt, expresszív, színes sokat jelentő kifejezésekkel. Aztán jöttek a megszokottak is. Mona Lisa, és társai, valamint nagyméretű munkák. Alkotásaik több alkalommal kiállításra kerültek. Tokajról első díjjal távoztak, már 1994-től kezdve. Nagybányán és Felsőbányán, Sopronban háromszor (2012-15), Nyíregyházán, Gödöllőn, Székelyudvarhelyen állítottak ki, többnyire társával együtt, aki a faliszönyegek készítésének kiváló mestere. Rettegi Ferenc, immár 205. goblenképét alkotja.
Bartha Imre falisubáinak előzménye a népművészetből származik. A subák, csergék és más anyagból varrott, hímzett falvédők az ősei, ami egy újabb, modernebb anyag létrejöttével alakult ki. A falikárpittal rokonok ugyan, de más anyagról, más technikáról szól származásuk, felhasználásukat pedig ugyancsak a szépérzék serkentői között találjuk,” – mondta Hitter Ferenc, újságíró bemutató beszédében.

Az alkotások gazdag mondanivalója és színvilága valóságos élményt nyújtanak. A gobelin alkotásokban kitárulkoznak előttünk Nagybánya neves épületei, a természet varázsa, különböző portrék, és kompozíciók.

 

(96)