Home Hírek Magyar közösség Döntenek a nyolcadikosok – megkezdődtek az opciók beadása

Döntenek a nyolcadikosok – megkezdődtek az opciók beadása


Megkezdődtek július 8-án, pénteken a IX-ik osztályokban,  a jóváhagyott helyekre való iratkozás, mely július 12-én lezárul. A számítógépes elosztás eredményeit július 20-án teszik közzé.

Máramaros megye két magyar tannyelvű líceumában összesen 84 helyet hagytak jóvá. A Németh László Elméleti Líceumban a matematika-informatika szakon 14 hely van, a biológia kémia szakon 14, és a filológián 28. A Leöwey Klára Líceumban a  természettudományi szakon 28 helyre jelentkezhetnek.

A magyar diákoknak elméletileg nem nehéz dönteni, hiszen aki tudja, vagy rájött, hogy az anyanyelven való továbbtanulásnak csak előnyei vannak, csak a szak kiválasztását kell meggondolja.

Aki szereti a matematikát, és emelt óraszámmal akarná tanulni az angol nyelvet a Németh László Elméleti Líceum matematika-informatika osztályában, a 185-ös kódot kell megjelölje.

Aki a biológiát és a kémiát kedveli a Németh László Elméleti Líceumnak megfelelő 186-os kódot, aki pedig humán beállítottságú, szereti a nyelveket, az irodalmat, a társadalomtudományokat, és a történelmet a Németh László Elméleti Líceumnak megfelelő 184-es kódot kell válassza.

A Történelmi Máramaros magyar diákjai a Leöwey Klára Líceum természettudományi szakra iratkozók, a 183-as kódot kell bejelöljék.

A magyar diákok 90%-a már az első napon, az első órákban, kitöltötték, megjelölték a megszabott űrlapon a számukra fontos sorrendet ami a líceumot, és a számukra megfelelő szakokat illeti. Van aki már ki is írta a közösségi oldalára, hogy ő, ősztől Németh Lászlós.

A jelentkezők számítógépes  elosztása, a felvételi médiák csökkenő sorrendjében, az opciók alapján, közvetlenül a szakokra történik. A felvételi médiát az Országos Értélkelő vizsga eredményeinek az átlaga és az V-VIII osztályok átlagának súlyozott középarányosával  számítják ki, a vizsga átlaga 75%-al, az V-VIII osztályok átlaga pedig 25%-al járul hozzá.

 

 

 

.

(45)