Home Hírek Magyar közösség A Nagybánya tájképfestő telep 20 éve

A Nagybánya tájképfestő telep 20 éve


Véső Ágoston A Nagybánya tájképfestő telep 20 éve című kötetének bemutatására és a tájképfestő telepen az évek folyamán készült alkotások kiállítására került sor 2016 április 15-én a Nagybányai Teleki Magyar Házban.

A könyvbemutatóval egybekötött tárlatmegnyítót Ludescher István, Nagybánya alpolgármestere köszöntötte. Ludescher István kihangoztatta a Nagybánya 2021 kulturális főváros cím fontosságát a magyar közösségre nézve, a magyar kultúra és a művészet szerepére. A tájképfestőtelep és a festőművészek alkotásaival, mondta Ludescher István bebizonyították, hogy a Nagybányai festészet nem csak a múltat jelenti, hanem új fejezetekkel bővül és folyatatódik melyre élő példa a Nagybánya tájképfestő telep, mely elsősorban Véső Ágoston festőművész érdeme.

Ludescher István feltette a kérdést: hogyan tovább?  Tovább kell folytatni ezt a sikeres kezdeményezést, mondta, és ezt csak úgy lehet elérni ha Véső Ágoston mellé  áll legalább egy festőművész.

Dávid Lajos, a Teleki Magyar Ház főnöke rámutatott a 20 éves dokumentáló kötet fontosságára, mert nagy adósságai vannak a helyi magyar közösségnek a helytörténetírás tekintetében, és nem a régmúlt századokra gondolt, hanem az elmúlt 25 év történelmére.

Dávi Lajos a Teleki Magyar Ház főnöke Babits Mihály a Művész imája című versével próbált erőt meríteni Véső Ágostonnak a folytatásban.

Véső Ágoston elmondta, hogy egy olyan festőtelepet kívánt alapítani mely tovább tudja folytatni a Nagybánya szellemiségét. Célját elérte, bevallása szerint szellemiségükben nagyon sokan nagybányaiak lettek. A kiállított művek festői 11 országból vannak, de valahol mindegyiken van egy nagybányai hangulat.

A Teleki Magyar Házban kiállított műveket bemutatták Nagyváradon a Partiumi egyetemen, egy részét a nagybányai Partner Galériában, a közeljövőben Csikszeredára viszik, és tervezik a Budapesti kiállítást.

Véső Ágoston A tájképfestő telep 20 éve című kötetében 40 festőművész jellegzetesebb munkáit válogatta össze.

A kötet megjelenését a magyar Humán Erőforrás Minisztérium és a Magyar Művészet Akadémia támogatta. Véső Ágoston szíve szerint 3 nyelven írta volna meg, viszont hiányzott rá a megfelelő pénzalap.

A Nagybányai Teleki Magyar Házban eladott 30 példány árát Véső Ágoston  a volt Református Iskolának és a Teleki Magyar Ház kapujára ajánlotta fel.

(87)