Home Hírek Magyar közösség A felújított Nagybányai Művésztelep avatóünnepsége

A felújított Nagybányai Művésztelep avatóünnepsége


Ünnepélyes keretek között, háromnapos rendezvénysorozat keretén belül konferenciákkal és kiállításokkal   egybekötve november 10 – 12 között felavatták a rehabilitált Művésztelepet Nagybányán.

A Művésztelep Hollósy nevét viselő központi galériából és négy galériával és alkotóműhelyekkel   ellátott épületből áll. Rendkívül modern, európai színvonalú épületsorral állunk szemben. A központi galéria modern üvegfalait régiséget jelképező vaselemek fedik, éjszakai megvilágításban lila és fehér színekben tündököl. A Művésztelepet alkotó régi épületek közül, csupán egy emlékeztet a múltra, a többi a jövőbe néz.

A megnyitóünnepségen a román személyiségek mellett, jelen voltak magyar, ukrán, olasz, francia, bolgár és lengyel művészek, vagy a művészethez, a kultúrához közel álló személyiségek.

Keveset beszéltek a Művésztelep 121 éves történetéről, a Festőiskoláról, többnyire a kezdeményezés jelentőségét karolták fel és kiemelték a multikulturális jelleget. A bukaresti felszólalók Răzvan Teodorescu akadémikus, Adrian Năstase politikus és a Román Művészszövetség elnöke elismerő szavakkal dicsérte a telep rehabilitációjáért megtett erőfeszítéseket és beismerték, hogy a fővárosban az alkotóműhelyek nagy része ma már nem létezik, és a Művésztelepnek nemzeti jelentőséget adtak.

Cătălin Cherecheș polgármester a múlt és a jövő jelentőségéről beszélt, felvázolta további terveit ami a művészetet illeti, nagy álma egy Művészeti Akadémia megalapítása, amelyet a futballpálya helyére tervez felépíteni. Az egykori Polgári Olvasókör felújításban lévő épületében, egyéb ifjúsági kulturális tevékenységek mellett helyet akar adni a fiatal művészeknek. A megnyitó után a közösségi oldalán közzétette Orbán Viktorhoz szóló üzenetét, melyben a Művészeti Akadémia megvalósítási tervéhez kéri a magyar kormány támogatását.

A Művésztelep felújítási munkálatai három évet vettek igényben és teljes egészében a helyi önkormányzat finanszírozta.

Az avatóünnepségen két hatalmas kivetítőn, többször is megismételve bemutattak egy filmet a régi Művésztelepről és a rehabiltációs munkafolyamatokról, az egyik épület galériáiban helyet kapott agy fényképkiállítás amely a régi Kolóniát tárja a közönség elé, sőt egy fényképalbumot is kiadtak erről.

Idén   „Az év művésze díjat”, három részre osztották, Ioan Pop Prilog, Les Pali és Nicolae Cațavei művészeknek nyújtották át. A Román Művészszövetség kiváló oklevelet nyújtott át Laura Ghineanak a Máramarosi Művészszövetség elnökének. Răzvan Teodorescu akadémikus is két díjjal érkezett Laura Ghinea és Stefan Paskucz építész részére. Az Arte + Alapítvány Dorel Petreus és Győri Csaba művészeket díjazta.

Az ukrán Művészeti Akadémia rektora aranyéremmel tüntette ki a Nagybányai Művésztelepet amelyet a 121 éves fennállása alkalmából nyújtott át az avatóünnepségen.

2017 március 21-én a Hungarikum Bízottság, a magyar nemzeti értékek közé sorolta a Nagybányai Művésztelepet és Festőiskolát.

A felújított Művésztelep avatóünnepség teljes felvételei megtekinthetők itt:

https://www.youtube.com/watch?v=ipvzHJ8uhhc

(118)